WordsNog een paar minuutjes over voordat ik vertrek naar mijn afspraak. Een nieuwe klant ontmoeten vraagt meer voorbereiding en ik wil absoluut op tijd komen. Met al die files weet je nooit precies hoe lang je over een bepaalde afstand doet.  Zorgvuldigheid is gewenst vind ik dan, dus ik vertrek op tijd en heb de juiste informatie bij me. Ik heb zijn website bezocht en nog even verder gegoogled  om te kijken wat voor informatie ik over hem en de organisatie kan vinden. In het telefoongesprek wat ik met hem had heeft hij zijn vraagstuk geformuleerd dus ook daar heb ik al over nagedacht en een denkrichting op papier gezet. Klaar voor de ontmoeting zou ik zeggen. Ik open net voor vertrek nog even  mijn mail en zie een berichtje van hem. Hij heeft de afspraak afgezegd: heeft meer urgente dingen te doen en ook al een voorstel ontvangen van een concullega en weet nu al dat hij die laatste gaat afnemen. De afspraak heeft dus geen zin meer.

Ik ben teleurgesteld, over de wijze waarop deze communicatie plaatsvindt en dat de afspraak niet doorgaat. Gelukkig had ik nog wat minuten over om mijn mail te lezen, anders had ik dus voor niets de rit gemaakt en waarschijnlijk daar ter plekke pas vernomen dat de afspraak niet door ging. Ik ben de leverancier in dit verhaal, dus wellicht is dat de reden dat men ervoor kiest het op deze wijze te doen. Verbolgen als ik was, besprak ik het met andere mensen. En wat schetst mijn verbazing, vele mensen herkennen het. Afspraken die mensen hebben worden te pas en te onpas afgezegd. Of soms nog erger, je bent al ter plekke en dan is de persoon in kwestie er niet. Sales mensen herkennen dit zeker. Maar ook in andere vormen van samenwerken komt dit veelvuldig voor.

Ik heb de neiging om er wat van te vinden. Niets menselijks is mij vreemd. Hoe gaan we om met onze medemens. Wat mijn verhaal betreft denk ik:  jammer dan. Ik herstel in een paar minuten en pluk de dag weer verder in volledige tevredenheid. Ik hoor echter ook soortgelijke verhalen dat dit gedrag meer impact heeft op de ander. Mijn kleine nichtje moet je echt niets beloven en dat dan niet nakomen. Haar hersteltijd is langer en de impact lijkt groter. De hersteltijd van de 91 jarige moeder van vriendlief  is ook langer. Als zij uitkijkt naar een bezoekje en men komt  niet opdagen, is er grote teleurstelling.  Zo zijn er vele voorbeelden te noemen. Ik zelf zal ongetwijfeld ook wel eens tegen iemand gezegd hebben dat ik bel en  er dan een veel te lange tijd overheen laten gaan. Toch pleit ik ervoor dat we zorgvuldig met elkaar omgaan. Ongeacht welke vorm van relatie er is tussen mensen, zorgvuldigheid is gewenst. Ga met mensen om zoals jij wilt dat er met jou omgegaan wordt. En als organisatie is het belangrijk dat je congruent bent in je communicatie, ongeacht het belang van de stakeholder. Als je zo als boven omschreven wijze  met je klanten omgaat dan weten we zeker dat je bedrijf niet tot het meest succesvolle behoort.