Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR methodiek staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een snelle, kortdurende en bewezen effectieve methode om verschillende problemen aan te pakken. In ons leven vinden negatieve gebeurtenissen plaats. En daar waar de één dit zelf kan verwerken op zijn eigen wijze hebben anderen hierbij externe hulp nodig. En deze hulp is in dit geval de EMDR methodiek. Lees hier over de EMDR en de toepassingen.

EMDR is in feite toepasbaar op elke situatie waar belemmerende levenservaringen hebben geleid tot problemen. Wat wil je achterlaten, en wat zou je daarvoor in de plaats willen zien? Laat EMDR je helpen op weg naar herstel en positieve verandering. Neem de eerste stap en ontdek de mogelijkheden van deze effectieve methode.

Hoe werkt EMDR

De EMDR is een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van een gebeurtenis of belemmerende gedachte. In het intake gesprek wordt uitleg gegeven over de EMDR procedure en de te verwachten effecten. De problematiek wordt uitgevraagd en als het helder is waaraan gewerkt moet worden kan er een EMDR sessie plaatsvinden.

Het in herinnering terugroepen van het traumatische beeld (van de gebeurtenis) maakt bij EMDR slechts een klein deel van de behandeling uit. Dit in tegenstelling tot vele andere therapieën. De herinnering wordt vanuit het NU bekeken. Als het beeld helder is dan maakt de EMDR gebruik van geluid of gestuurde oogbewegingen als afleidende stimulatie. Een voordeel van EMDR methodiek is zonder meer de snelheid waarmee resultaten kunnen worden bereikt en dat de sessies positief worden afgesloten. Uiteraard is het aantal sessies afhankelijk van het vraagstuk. Soms volstaat het al met twee sessies en andere keren c.q. vraagstukken is vaker behandeling nodig.

Oogbewegingen als afleidende stimulatie.

Hoe is EMDR ontstaan?

De eerste ontwikkeling van EMDR is gebaseerd op toevallige observatie van de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Zij ontdekte dat een negatieve emotionele lading van een herinnering drastisch verminderde nadat ogen heen en weer bewogen. Deze bevinding heeft ze verder uit- en onderzocht. Het experimenteren met patiënten leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van een geprotocolleerde procedure van EMDR. De eerst beschrijving dateert van 1989. Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR methodiek. Uit die onderzoeken blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren.

Klachten waarbij je EMDR kunt inzetten:

 • Nare ervaringen uit het verleden
 • Traumatische ervaringen
 • Angstklachten en gevoelens
 • Negatief zelfbeeld
 • Weinig zelfvertrouwen
 • Angsten en fobieën
 • Schaamte
 • Presentatieangst
 • Gepest zijn
 • Vermijdingsgedrag
 • Rouw

Deze lijst is niet volledig. Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten. Neem contact met me op als je vragen hebt en we bekijken samen of EMDR je hierbij kan ondersteunen.

Coaching en EMDR

EMDR kan op zichzelf staan als ook onderdeel zijn van een coachtraject. Al jaren ben ik actief met coaching vanuit vele vraagstukken. Regelmatig kom ik mensen tegen die in het verleden heftige gebeurtenissen hebben ervaren. Gebeurtenissen die tot op heden nog een grote rol spelen in hun leven. Die hen beperken op vele vlakken. Zelfvertrouwen, angsten, negatieve overtuigingen over zichzelf etc. In mijn werk als coach kijk ik naar het NU en de toekomst en EMDR wordt ingezet daar waar het verleden nog steeds een negatieve impact heeft op je huidige leven.

Ina en EMDR

Ik heb zelf EMDR ondergaan en was gelijk enthousiast door de snelheid, de wijze en het resultaat. Dat heeft me doen besluiten zelf de opleiding te doen om deze methoden te kunnen inzetten bij mijn klanten. Juist vanwege de snelheid waarmee je resultaten kunt boeken. Waar er methoden c.q. therapieën zijn waar mensen jarenlang in behandeling zijn is met EMDR vaak vijf behandelingen voldoende effectief. Ik ben elke keer weer aangenaam verrast over wat EMDR met mensen doet. Mijn enthousiasme wordt alleen maar groter. Heb jij een vraagstuk waar je niet uit komt of die je beperkt in je leven? Neem gerust contact met me op.

Certificaat EMDR

Mijn opleiding EMDR heb ik succesvol afgerond bij Take Off Support. Een geaccrediteerd instituut voor EMDR en erkend als na- en bijscholing door KTNO, BATC, LVNG, NVST, VGAB, ICR en VHEN.