Vier de VerschillenHet grootste kapitaal van organisaties zijn de medewerkers. Helaas kijken niet alle organisaties zo naar hun onderneming respectievelijk de medewerkers. Kapitaal wordt veelal uitgedrukt in geld. Vier de verschillen zeg ik altijd, want waar zit het hart van de organisatie, wie zorgt dat resultaten behaald worden?  En wie heeft er contact met de klant? De medewerker, die meestal in een team werkt. Weinig mensen werken echt alleen, er is altijd wel een vorm van samenwerking. Grote en kleine teams. Intensieve  samenwerking of een beperktere samenwerking.

Organisaties vragen mij wel naar teams te kijken. Meestal wordt er externe hulp gevraagd als er wat aan de hand is. Vraagstukken zijn heel divers: klanttevredenheid laag. Werken op eilandjes, er is geen echte samenwerking. De teamleden zoeken elkaar niet op, maken geen gebruik van elkaars talenten. Of er vormen zich groepjes mensen die andere buitensluiten. Of ieder voor zich en alleen maar samenwerken als het opgelegd wordt. Of zelfs pesten van elkaar (naar schatting een half miljoen Nederlanders worden op de werkvloer gepest, verzuim ligt op de loer).

Zoveel mensen, zoveel smaken zou je kunnen zeggen. Elk mens heeft talenten en ontwikkelpunten. Dat is nou precies het mooie van meerdere mensen bij elkaar. Als je het door elkaar hutsel  kan er iets moois ontstaan. Moet je wel elkaar zien en bereidt zijn om jezelf te laten zien.  Leidinggevende zijn ook mensen  met talenten en ontwikkelpunten. En men kan de neiging hebben om vanuit eigen voorkeuren naar medewerkers te kijken. De mensen die het meest op je lijken, zijn in de omgang ook vaak het makkelijkst. Mensen met andere profielen zitten niet altijd op één lijn met jouw denken en doen.

Ik help teams graag om inzicht te krijgen in hun eigen stijl van werken, sterke en minder sterke punten. Daarvoor zijn heel veel methodieken beschikbaar. Ik gebruik graag de MBTI (Meyers Briggs Type Indicator), behalve een individueel beeld, krijgt ieder teamlid zicht op de kwaliteiten van het totale team. Men ontwikkelt een gemeenschappelijk taal om zaken effectiever te bespreken, feedback te geven en verschillen van elkaar te waarderen en in te zetten. Een verbeterde samenwerking leidt tot een verbeterde prestatie en productiviteit. Diversiteit werkt, vier de verschillen en investeer in het team. Meer werkplezier, hogere klanttevreden, meer omzet. Hoe mooi kan het leven zijn!