in verbindingAls je twee voorwerpen aan elkaar vast wilt maken, dan moet je ze aan elkaar verbinden. Afhankelijk van het materiaal gebruiken we daarvoor lijm, schroeven, spijkers etc. Ook als je twee mensen met elkaar dingen wilt laten doen, heb je erbinding nodig. Alleen in verbinding kan je samen stappen maken. Hoe eenvoudig klinkt dat? En hoe moeilijk in de praktijk? Het lijkt voor sommige mensen niet eenvoudig om in verbinding te zijn met anderen. Wat missen ze? De lijm? Of de verbinding met zichzelf misschien? Ben je in contact met jouw diepste kern,  bewust van wie je bent? In mijn coach trajecten kom ik dit soort vraagstukken regelmatig tegen. Niet in verbinding zijn met jezelf kan allerlei uitingsvormen hebben, vele voorbeelden zijn daarbij te noemen.  Een vraag die ik regelmatig stel is : welke relatie heeft het meest invloed op je?  Ja het antwoord lijkt vanzelfsprekend nietwaar?  Toch is dat het niet kan ik je verklappen.

De relatie die je met jezelf hebt is het meest belangrijk. Jezelf op één zetten, weten wie je bent, weten wat je nodig hebt. Je passie en je talenten kennen  en ook je ontwikkelpunten. Je kwetsbaarheid herkennen en zo nodig laten zien. Bewust zijn van jezelf. Luisteren naar je hart, het voelen van je lijf. Het gaat hier  niet over je ego oppoetsen maar om je werkelijke ZIJN, de kern. Wie ben jij als persoon? Een spirituele verbinding kan je het ook wel noemen. Als je goed in verbinding staat met je eigen kern, met wie je bent, wat jou beweegt is dat bij uitstek een goede positie om verbinding te maken met de ander.

Verbinding met de ander is nodig om elkaar te kunnen begrijpen en om elkaar te kunnen helpen. Verbinding maken met mensen als leider van een team of organisatie is ook de meest ideale manier om mensen in beweging te krijgen. Hoe fijn is het als mensen de dingen die ze doen, graag doen, en ook nog graag voor jou? Dat is onderdeel van leiderschap. Met name in tijden van crisis is deze vorm van leiderschap het meest nodig. In het behalen van targets heb je immers de mensen nodig. En hoe doe je dat? In verbinding kun je mensen helpen een groter zicht te krijgen op wat hen bezig houdt, waar ontwikkeling ligt van dat wat nog buiten hun gezichtsveld ligt. Dan krijg je mensen mee omdat ze willen en niet omdat ze moeten.

Sommige mensen hebben deze eigenschap met geboorte meegekregen. We kennen allemaal wel mensen om ons heen waarvoor we graag dingen doen. Ze hebben vaak een gezonde dosis zelfkennis en durven te benoemen waar hun  ontwikkeling ligt.  En heb je deze eigenschap niet bij de geboorte meegekregen, hou je dan vast aan de wijsheid: Je hoeft geen ander mens te worden om ander gedrag te vertonen. Als je overtuigd bent van het “in verbinding” moeten zijn, zorg dan dat jij niet de zwakste schakel bent.