Met deze blog wil ik graag de wereld veranderen. Ik wil graag dat iedereen elkaar lief heeft, dat er geen oorlog meer is. Dat elk mens geluk ervaart en dat de zon elke dag schijnt. Zou het er zo uit zien in de hemel vraag ik me af? Is er wel een hemel? Verander de wereld. De zon elke dag laten schijnen dat gaat me nog wel lukken denk ik. Ik kan emigreren naar een land waar de zon een duidelijkere rol speelt dan hier in Nederland. Als elke dag de zon schijnt waardeer ik hem dan nog net zo veel als nu? De eerste lentezon die zich aandient, iedereen heeft het er over. Je ziet het om je heen. De mensen zijn vrolijker. De bloemetjes laten zich voorzichtig zien. Ja dat heeft toch ook zijn charmes, dat kan ik niet ontkennen.

Verander de wereld in een wereld zoals jij hem graag ziet. We hebben allemaal ons eigen plaatje daarbij. Wat voor jou het meest ideaal is, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Dat blijk maar weer uit vele misverstanden die er zijn. Oorlogen die gaan om het geloof. Want het mijne is beter dan het jouwe. Ik woon in Geldermalsen en ongeveer 150 meter hier vandaan is het gemeentehuis. Van vrede is geen sprake hier in het dorp. Iedereen heeft het erover en spreekt er schande van. Het nieuws ging er over en de kranten stonden vol met ongeloof over de mensen die met zo veel geweld hun mening hebben willen tonen. En vanuit de mensen die gedemonstreerd hebben, hoor je “Schande dat gemeentebestuur van ons”. Ja zelfs ook hier weer meerdere kanten aan het verhaal het is maar vanuit welke zienswijze je er naar kijkt. De wereld verandert aan één stuk door. Het klimaat, de omgeving, de mens, de wereld!

In hoeverre kan jij invloed uitoefenen dat de wereld om je heen verandert? Tot waar reikt jouw invloed? Dit is een vraag die ik vaak meeneem in teambuilding vraagstukken. Ook in coaching komt het vaak aan de orde. Mensen die tegen mensen aan lopen met wie het minder goed samenwerken is. Mensen die in je allergie zitten. Mensen die gedrag laten zien waar jij op reageert. Mensen die jou negatieve gevoelens geven over jezelf. Mensen die op een bepaalde manier op jouw knoppen drukken zodat jij je niet goed voelt. Verander de wereld. Zoek een andere werkgever. Vermijd die persoon. Of zoek medestanders die ook tegen die persoon zijn. Het kan allemaal. Verander je daarmee de wereld? Deels, daarmee verander je jouw wereld. Maar is het opgelost? Denk het niet, want er zullen altijd mensen zijn die dingen doen die jij minder prettig vindt. Niet iedereen heeft jouw zienswijze. Niet iedereen heeft jouw geloof. Niet iedereen houdt van dezelfde dingen als jij of doet het zoals jij vindt dat het hoort. Zo is het leven.

Wil je de wereld veranderen? Wil je dat iedereen het doet zoals het past in jouw ideaal plaatje? Blijf dromen zou ik zeggen. Als je de wereld wil veranderen, begin dan met jezelf. De cirkel van invloed is het grootst bij jezelf. Hoe mooi is dat. En alles begint met de eerste stap. Soms lijken we met grote en kleine sprongen vooruit te gaan en een ander keer gaat het geleidelijk, zoals een harde steen slijt door kleine waterdruppels. Stap voor stap verander je de wereld. Vooral die van jezelf. En die verantwoordelijkheid hebben we allemaal. Een gelukkig mens is toleranter. Straalt meer plezier uit. Is een mooier mens om te zien. Ik verander jouw wereld niet. Dit blog misschien een heel klein beetje 🙂