Voor een groep mensen iets vertellen, dat is voor niet iedereen fijn. Sterker nog : voor de meeste mensen niet fijn. Een groot deel van de mensen heeft in meer of mindere mate last van presentatieangst.  Ik sta best regelmatig voor een groep en ik heb er plezier in. Toch voor ik begin aan iets dergelijks heb ook ik wel even een gespannen momentje.

Wat maakt presenteren spannend?

Je wordt gezien, wat ga ik zeggen en hoe kom ik over, wat denken mensen van mij? Er kunnen vele redenen zijn voor presentatieangst. Misschien heb je nare ervaringen of ben je wat verlegen. Laatst sprak ik iemand die vertelde me dat de angst al start bij het voorstelrondje in een groep.  “ik kan niet luisteren wat anderen vertellen, het enige wat ik doe is bedenken wat ik straks MOET zeggen”.

Wat kan er gebeuren tijdens presentaties

Ik beperk me in dit blog even tot presentatieangst. Er kan van alles gebeuren tijdens een presentatie. De techniek doet niet wat je wilt, je weet je tekst niet meer en improviseren is niet je ding. Het publiek reageert anders dan jij had verwacht. Je leest gedachtes van je publiek en denkt te weten dat ze het niet ok vinden wat jij te vertellen hebt. Kortom angst voor mislukking en het ergste van alles is: publiek kijkt mee.

Wat kan je doen om van presentatieangst af te komen

Voorbereiding is het halve werk, zeker als je het nog niet zo vaak hebt gedaan. Daarnaast zijn de onderstaande tips ook zeker handig om mee te nemen:

  • Je verhaal een keer oefenen (alleen, voor de spiegel of voor je familie)
  •  Spiekbriefjes met hoofdzaken noteren
  •  Eventueel PowerPoint maken met sheets met de hoofdzaken voor je presentatie / verhaal zodat je een         referentiekader hebt en volgorde
  • Je allermooiste outfit aantrekken en gepoetste schoenen (goed voor het zelfvertrouwen)
  • Op tijd zijn en de techniek installeren en controleren
  • Tijd nemen zodat je ook kunt landen en acclimatiseren in de locatie
  • Voordat je start even meditatiemomentje inbouwen: adem in / adem uit
  • Goed gaan staan (aarden op de grond, de zaal in kijken en je rust nemen)
  • Starten met een glimlach 🙂

EMDR en presentatieangst

Bovenstaande tips zijn geen “rocket science”. Deze tips kan je overal vinden. Toch kan het zo zijn dat ze niet afdoende zijn om je van je presentatieangst te verlossen. Daarom gebruik ik in mijn coaching o.a. de methode EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Het is een methode die toegepast wordt waar belemmerende levenservaringen tot problemen leiden. Als jij bijvoorbeeld eerdere ervaringen bij presenteren/spreken in het openbaar hebt gehad waarbij je blokkeerde, je onprettig voelde etc. kan dit je absoluut helpen. Met EMDR kan de herinneringen aan deze gebeurtenissen verwerkt worden met als resultaat dat de klachten en/of angsten verminderen.  Vaak zijn 3 afspraken al genoeg om met minder angst voor een groep te gaan staan.

Wil je meer weten hoe jij kan presenteren met plezier en met een beetje gezonde spanning 😊 neem dan contact met me op: www.inavanmaurik.com of 06 39756921