Gebeurtenissen in ons leven zijn er en niet altijd hebben wij er invloed op. Gebeurtenissen kunnen zowel positief als negatief zijn. Positieve gebeurtenissen zijn fijn, we delen ze zelfs op de “social media”. Met negatieve gebeurtenissen gaan we vaak anders om. Niet iets waar we perse mee naar buiten willen treden. We hebben meestal vragen in ons hoofd over de gebeurtenis en één van de veel gestelde vragen is: waarom ik? Vragen waar niet altijd het antwoord paraat is. Niet door jezelf te beantwoorden en ook niet door mensen in je omgeving. Soms zijn dingen zo en heb je er mee te dealen. Positieve en negatieve gebeurtenissen in ons leven

Twijfel aan ons zelf

Een negatieve gebeurtenis op zich is al pittig genoeg om mee te dealen. Niet zelden zijn we in tijden van groot verdriet of problemen ook nog eens hard voor ons zelf. Zeggen we dingen tegen ons zelf als: “Wat ben ik dom, had ik maar zus of zo. Ik heb gefaald. Ik had het beter moeten weten. Etc. We twijfelen aan ons zelf en hebben een druk hoofd. En in plaats van goed voor jezelf te zorgen in deze toch al niet fijne situatie, ben je streng voor jezelf en maak je jezelf gek met vragen waar veelal geen antwoord op te geven is.

Hoe om te gaan met negatieve gebeurtenissen?

In het Boeddhisme is een mooie metafoor voor deze inefficiënte wijze van denken: “De tweede pijl. De eerste pijl staat symbool voor de gebeurtenis en de pijnlijke ervaring hiervan. Dit raakt ons, dat is wat het is en hebben we  mee te dealen. Wat we hierbij nodig hebben als mens zijn drie dingen:

–        Begrip hebben voor jezelf

–        Acceptatie dat je op bepaalde gebeurtenissen geen invloed hebt en dit onderdeel van ons leven is

–        Emoties de ruimte geven zonder ze te veroordelen

Wat je denkt bepaalt jouw wereld

De tweede pijl staat symbool voor ons denken en bezorgd ons extra pijn. Extra pijn dat in feite niets oplost en je zeker niet helpt bij het herstellen van de gebeurtenis. Het goede nieuws is dat je deze tweede pijl wel zelf in de hand hebt. Een citaat van Nin Sheng hierover:  Het zijn niet de omstandigheden die je ongelukkig maken, maar je gedachten erover. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat klopt. Toch ligt hier je uitdaging. Hoe om te gaan met niet fijne gebeurtenissen? Je bent wat je denkt is ook zo’n uitspraak. Jouw denken bepaalt hoe jij de wereld ervaart.

Wat is er wel?

Jouw denken is dus belangrijk, want dat is waarin jij het kan bepalen. In de psychologie werken ze met het 5G model: gebeurtenisgedachtengevoelensgedraggevolg.

Gedrag is namelijk altijd een reactie op een bepaalde gebeurtenis, die gedachten en gevoelens bij je aanwakkeren. Je gedrag wordt dus bepaald door je gedachten en gevoelens. Ook al is jouw wereld op dit moment een chaos, als je innerlijk vrede ervaart, raakt het je minder. Hoe jij met gebeurtenissen omgaat, bepaal je dus zelf. Welke gebeurtenis het ook is die je raakt, neem je tijd voor je emoties en herstel en kijk daarnaast ook weer naar de dag van vandaag. Wat is er wel?