Louis van GaalDe hele wereld heeft een mening over Louis van Gaal. Een uitgesproken mens die zeer regelmatig van zich laat horen. Welke kwaliteiten zet hij in om het huidige voetbalteam tot deze hoogte te brengen? In het boek Totaalcoachen(begeleiden met Action Type) van Jan Huijbers en Peter Murphy staat te lezen het MBTI profile van Louis van Gaal(je voorkeuren vanuit de methodiek Myers-Briggs Type Indicator MBTI). Hij heeft het voorwoord in genoemd boek geschreven waarin hij dit profiel in eerste instantie ter discussie stelt. Echter, bij nader inzien en voorzien van meer informatie, is hij het er toch wel mee eens dat dit zijn best passende type is. MBTI is een methodiek die een deel van je persoonlijkheid verklaard  en natuurlijk is er meer en spelen ook andere dingen in je leven een rol in je gedrag. Echter denk ik dat als je de voorkeuren leest van de ENTJ dat je zeker herkenning hebt als je Louis van Gaal ziet, hoort en over hem leest.

ENTJ’s  houden van gepassioneerde en levendige gesprekken en debatten. In sommige gevallen kunnen andere mensen zich geïntimideerd voelen bij de ENTJ’s. Dit komt door hun vertrouwen en sterke verbale vaardigheden. Zij staan graag in de schijnwerpers, hebben het vermogen om te communiceren en snel besluiten te nemen. ENTJ’s hebben een natuurlijke aanleg voor leidinggevende functies. Door hun liefde voor structuur en orde zijn ENTJ’s goed in het begeleiden en leiden van anderen om doelen te bereiken. Ze zijn in staat om snel te zien wat er moet worden bereikt, het ontwikkelen van een plan van aanpak, en de rollen toe te wijzen aan groepsleden.

Ondanks hun verbale kracht begrijpen mensen met deze voorkeur  niet altijd goed de emoties van anderen. Uiten van emoties kan voor hen soms moeilijk zijn en hun neiging om te debatteren kan een agressieve, twistzieke, en confronterende indruk achterlaten. ENTJ’s  zijn mensen die altijd en overal hun omgeving willen organiseren, op weg naar een hoger doel. Ze hebben graag verantwoordelijke posities en zijn onvermoeibaar in hun toewijding aan hun werk. Zij kunnen zich van andere delen van hun leven afsluiten ten behoeve van hun werk. Ze houden van effectiviteit, efficiëntie en overzichtelijkheid en gevoelens van anderen zijn vaak  onvoldoende reden voor een andere koers. Hoewel ze tolerant zijn ten opzichte van bestaande procedures deinzen ze er niet voor terug om te snijden in regelingen waar ze de toegevoegde waarde missen. Ze zijn besluitvaardig en kunnen ook heel aardig bij hun besluit blijven tot in het heetst van de strijd toe. Onderzoekers suggereren dat bijvoorbeeld Margaret Thatcher en Hillary Clinton kenmerken vertonen die overeenkomen met de ENTJ.

Zo … even genoeg over het ENTJ profiel. Ik ben dol op de methodiek MBTI omdat het bijna altijd zo tot de verbeelding spreekt bij de mensen met wie ik het profiel vaststel. Zoveel herkenning en soms verklaringen. We zijn allemaal mensen met onze voorkeuren en we hoeven geen ander mens  te worden om ander gedrag te laten zien. Ook voor Louis van Gaal geldt, het is een mens met voorkeuren en ontwikkelpunten, wie heeft ze niet? Benieuwd wat we weer van hem gaan zien……