Het leven bestaat uit keuzes maken is een zin die ik te pas en te onpas gebruik. Ik geloof er heilig in. Het heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen, voor jezelf, zo zie ik het. Geluk ervaren, liefdevol leven en succesvol zaken doen gaat over het maken van bewuste en authentieke keuzes. Het maken van de juiste keuzes is echter niet altijd eenvoudig.  We willen allemaal meer geluk, meer balans, meer resultaten, meer liefde, meer vrijheid en meer succes.

Natuurlijk ben ik me bewust van dat er omstandigheden zijn die het niet makkelijk maken om keuzes te maken. Ook daar spelen verantwoordelijkheden, voor anderen, vaak een rol. Toch blijft het me intrigeren hoe het komt dat we zo vaak niet datgene doen wat we het allerliefste zouden doen. In mijn coachgesprekken komt dit onderwerp vaak aan de orde. Geen keuze maken, dan wel keuze maken waar je zelf niet gelukkiger van wordt. Veel mensen vinden keuzes maken moeilijk. Denk je dat het volgende maand een beter moment is? Omdat dan de wereld er anders uitziet, waardoor je keuzes beter gemaakt kunnen worden. Of denk je dat als je anderen gelukkig maakt dat jouw geluk, balans, vrijheid, succes of liefde vanzelf komt? Ben je eerlijk naar jezelf of neem je genoegen met minder? Ben je absoluut tevreden, stop dan met lezen, dan is dit blog dit keer niet voor jou.

Ik heb het niet over de keuzes die je in je dagelijkse leven moet maken zoals : wat trek ik vandaag aan, beslissen of je die afspraak nu gaat maken, wel of niet naar de sportschool (alhoewel die laatste…)? Ik heb het over de keuzes die je leven beïnvloeden. Is er balans in jouw leven tussen werk en privé? Heb je de juiste baan? Ben je gelukkig in je privé leven? Zorg je goed voor jezelf?

Soms is er onbalans tussen ratio en gevoel. Zegt je gevoel dat je beter het één kunt doen, terwijl je verstand zegt dat het veel beter is het ander te doen. Paulo Coelho (Braziliaanse schrijver) zegt : Niemand kan vluchten voor wat zijn hart zegt. Daarom is het beter te luisteren naar wat het zegt. Hoe mooi gezegd, ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Er kunnen situaties zijn waarin je moet kiezen voor ’t één of ’t ander, waarbij je voor het blok gezet wordt. Wat je ook kiest, je zult altijd iemand teleurstellen (terwijl je het juist altijd voor iedereen goed wilt doen). Ook zijn er situaties waarbij het lastig kiezen is omdat je alle opties open wilt houden. Of misschien wel gewoon uitstel en je hoopt dat het zich vanzelf oplost.

Vaak komt het er op neer dat mensen die moeilijk kunnen kiezen, bang zijn om een foute keuze te maken, of gewoon bang zijn om fouten te maken. Tja en waar leer je ook al weer het meest van?  Nou ja, er zijn dus redenen om keuzes uit te stellen, of besluiten te nemen die jouw geluk niet ten goede komt. Hoe jammer denk ik want geluk zit in jezelf en een ander gaat je niet gelukkig maken. Ik geloof dat als je keuzes maakt die je gelukkig maken de sleutel zijn voor een mooi leven. Als jij gelukkig bent, straal je dat uit, sta je in je kracht en dat werkt zeker ook positief door naar anderen. Of dat nou zakelijk of privé is. Stel je bij de volgende belangrijke keuzemogelijkheid eens de vraag: waarom doe ik dit. Maakt dit me gelukkig, of doe ik het om andere redenen? Nou een mooie gedachte nietwaar om over te mijmeren als je in het zonnetje zit.… “The way is not in the sky, the way is in the heart (Boeddha)!”