two-choicesJe kent vast wel de uitspraak van Nin Sheng: “Het zijn niet de omstandigheden die je ongelukkig maken, maar je gedachten erover.” Het kiezen van een gedachte en/of houding ten opzichte van omstandigheden die zich voordoen in je leven is meestal geen bewust proces. We hebben onze patronen, zoals we gewend zijn de dingen te doen. Van daaruit hebben we een houding waarbij we vaak niet eens stil staan dat er ook nog andere keuze mogelijkheden zijn.

Of die houding je helpt in die omstandigheden vraag jij je dat wel eens af? Brengt het je verder in je leven? Brengt het je geluk? Veel mensen die ongelukkig of in ieder geval niet gelukkig zijn, hebben het gevoel dat dat komt door de omstandigheden waarin ze verkeren. Terwijl er mensen zijn in dezelfde omstandigheden die helemaal niet ongelukkig zijn. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het niet de omstandigheden zijn die mensen ongelukkig of gelukkig maken, maar de manier waarop ze ermee omgaan, de manier waarop ze sowieso in hun leven staan.

Objectief kijken naar jezelf is niet altijd eenvoudig. Soms heb je daar anderen voor nodig. Ik krijg mijn meeste inzichten in gesprekken of als ik “stil sta” en de tijd neem om er naar te kijken. In de hectiek van de dag vergeet je wel eens om stil te staan. Letterlijk stil te staan bij: wat ben ik nou aan het doen? Past wat ik doe met mijn doelen in het leven? Neem ik goede besluiten of neem ik ze helemaal niet? Of misschien koester je wel de hectiek, want dan hoef je er niet bij stil te staan. Ook dat is een keuze.

Als je altijd hetzelfde denkt, zal je altijd hetzelfde doen, en altijd hetzelfde resultaat krijgen. Wil je een ander resultaat, dan zal je andere houding moeten kiezen. Het is geen kwestie van goed of fout. Het is een kwestie van keuzes maken. Ja zo simpel…… en toch niet eenvoudig. Buiten je patronen denken en acteren. Daar ligt de uitdaging in het leven, daar ligt ontwikkeling. Tenzij zoals het nu is, helemaal is zoals jij het hebben wilt. Hoe heerlijk is dat. Zo niet … kies je houding en wie weet gaat het leven er dan wel heel anders uit zien…