HelpenEr zijn vele dingen in mijn leven die ik niet kan. Of misschien moet ik een nuance maken, dingen waar ik minder goed in ben. Je hebt bepaalde vaardigheden, talenten en daar draai je je hand niet voor om. En er zijn vaardigheden waar je niet zo goed in bent. Of waar je een hekel aan hebt. Of waar je totaal geen zicht op hebt. Ik denk dat er weinig is wat we als mens niet kunnen. Het is meer dat het onze interesse niet heeft of dat we er onzeker over zijn. Goed voorbeeld is mijn computer. Die leeft zijn eigen leven en soms of eigenlijk vaker dan soms, kan ik hem wel het raam uitgooien. De computer is mij dierbaar zolang hij doet wat ik wil. Zo gauw opdrachten niet uitgevoerd worden, dan wel dat hij me boodschappen geeft die ik niet begrijp, haak ik af, kan ik niet ..

Niet echt efficiënt hoor ik je denken. Dat klopt! Toch is er tot nu toe geen reden om dit op te pakken. Sterker nog ik heb een oplossing gevonden om met dit probleem om te gaan. Ik heb mensen in mijn omgeving die me erbij helpen en zo los ik dit “probleem” op. Geen reden dus om mezelf erin te gaan verdiepen. Nou is een computer een probleem waar we ons allemaal wel/niet een voorstelling bij kunnen maken. En het hardop uitspreken hiervan is voor mij geen schande.  Toch zijn er ook andere aspecten in het leven te noemen waar ik minder goed in ben, of onzeker over ben. En dat geldt voor ons allemaal.

We worden geboren met talenten en ontwikkelpunten en we hebben voorkeuren (MBTI). Dat is mooi. Ik kom ook mensen tegen die niet hardop willen/kunnen/durven zeggen dat ze met bepaalde dingen moeite hebben.  Reden heel divers. Als jouw functie vraagt om bepaalde vaardigheden waarin jij minder goed bent en je zegt dat hardop …. Dan kan het wel eens zijn dat mensen iets van je vinden.  Of je rondom schamen  dat je iets niet kan. Of bang voor mislukking, of  … Reden voldoende te bedenken waarom een mens zich verschuilt achter “kan ik niet” of niet eerlijk is naar zichzelf.

Zolang deze houding je geen parten spelen, zou ik zeggen: geen aandacht aan besteden en je vooral bezig houden met je talenten. Echter als het ontbreken van bepaalde vaardigheden je in de weg zitten in je dagelijkse functioneren, dan pleit ik ervoor om er eerlijk over te zijn. Eerlijkheid begint bij jezelf. Eerlijk zijn tegenover jezelf en hardop durven zeggen dat je met iets moeite hebt is een groot goed. Je stelt jezelf kwetsbaar op misschien, ik zie het eerder als kracht.  Ik ken geen mensen die alles kunnen. Perfecte mensen bestaan niet. Iets minder goed kunnen en daarbij hulp durven vragen is ontwikkeling. Omhels hem en maak je leven aangenamer. Nog iemand die mij kan helpen bij mijn administratie …