Je ziet iemand voor het eerst en voordat iemand iets zegt, vind je al iets van diegene. één oogopslag weet je het al. Er zijn nog geen woorden aan te pas gekomen. Gebaseerd op wat eigenlijk? Herken je het? De eerste indruk is gebaseerd op de onbewuste intuïtieve verwerking van een enorme berg aan informatie. Men zegt dat je ca. 30 seconden nodig hebt om een redelijk beeld te krijgen van iemand. Dan denk je iets te kunnen zeggen over zijn intelligentie, zorgvuldigheid, seksuele geaardheid, zelfvertrouwen, aardig (of niet). Ik zelf heb het talent om het binnen een fractie van een seconde te kunnen, “dan is de sticker al geplakt”. Wat een talent hé .. of niet…? Wat is jouw recordtijd?

Onbewuste intuïtieve verwerking. Wat zegt dat dan. Wat zie je om te beginnen: Haar, kaaklijn, make-up, ogen, lichaam(houding), kleding, sieraden, glimlach (of  het ontbreken ervan), oog(contact),man/vrouw. Kijken mannen anders dan vrouwen? Dan hebben we het nog niet over geur gehad. Spelen verwachtingen een rol? En dan staat/zit daar iemand. Je kijkt en denkt …. Ik heb wel eens gehoord dat mensen die kwamen solliciteren al in de lift “beoordeeld” waren. De HR man/vrouw wist al wat ze in “huis” had. Geweldig nietwaar, of toch niet? Zelf ook wel eens gedaan? Of je wellicht overkomen?

Stel jezelf eens de vraag: wat jij ziet en denkt, zegt dat ook iets over jou? Interpretatie wellicht?! Gebaseerd op jouw verleden en ervaring? En ben jij je daar bewust van? Weleens je vergist, dat de 1e indruk niet overeen kwam met de werkelijkheid. Geef je iedereen wel de kans om zichzelf te laten zien, of is het al niet meer nodig, omdat JIJ het al weet.

Voor zover je de “buitenkant” kan beïnvloeden denk ik wel dat het de moeite waard is om daar bewust mee om te gaan. Zakelijk kan het helpen dat je “buitenkant” in ieder geval in orde is (hoezo alleen zakelijk?). De basis dingen zeg maar. Als ze niet in orde zijn kan dat namelijk behoorlijk afleiden. En zeker bij een commerciële ontmoeting is dat niet handig. Een groot deel van onze non-verbale communicatie hebben we echter niet onder controle. Dat is ook een feit. Mijn advies zou zijn, blijf gewoon jezelf dan maak je het meest indruk. En denk ook nog eens na als jouw mening is gevormd over een ander, gebaseerd op…