Ik ben er STIL vanEen uitspraak die veel zegt. Je bent er stil van als er iets gebeurt in je leven of om je heen waar je even geen woorden voor hebt. Hoe mooi kan het leven zijn als je dan het moment het moment laat en even je snavel houdt en gewoon stil bent. We zijn vaak stil als iets zoveel indruk maakt dat woorden ons even in de steek laten. Ik pleit ervoor dat we ook als er niets zichtbaars indrukwekkends aan de hand is, stil staan. Stil zijn, even helemaal niets doen. Geen computer, geen tv, geen geluid, geen interactie. Gewoon even helemaal niets. Stil ….

We zijn met z’n allen super druk. Sterker nog, het is eigenlijk niet geaccepteerd als je zegt dat je vandaag helemaal niets gaat doen. Niets doen kan gelijk staan aan lui, aan …. Vul maar in, we hebben vast meer associaties met niets doen. Sterker nog, vandaag de dag is het heel normaal dat je jezelf voortdurend afmat. Druk zijn is tegenwoordig een compliment.  Want waar zijn de tijden gebleven dat er gebruiken en rituelen in ons leven waren die ons tot rust brachten. We zijn maar een beperkte tijd op deze aardbodem en hebben veel te doen. Zelfs de zondag rust lijkt voorbij! Als je kiest voor altijd druk druk, hoop ik maar dat je de juiste keuzes maakt in je leven. Ben je met de belangrijke dingen in jouw leven bezig. Kies je voor het leven wat je nu leeft? Zodat als je laatste moment is aangebroken, je terug kunt kijken op een goed leven.

Het is steeds meer bij mensen bekend dat het lichaam signalen geeft aan zijn “bewoner”. Het lichaam reageert op wat er in jezelf en in je omgeving afspeelt. Wie kent niet de buikpijn als je iets “engs” gaat doen? Of je hart sneller gaat kloppen als je verliefd bent. De hoofdpijn met de gedachte dat je het moeilijke gesprek met je partner/baas/collega gaat doen. Allemaal signalen waar je naar kunt luisteren en keuzes over maakt. Ik kom regelmatig mensen tegen die signalen krijgen van hun lijf dat hen attendeert op het feit dat ze niet de juiste keuzes maken voor zichzelf. Voor luisteren naar je lichaam is het nodig om stil te zijn. Even zitten, even gewoon helemaal niets…  Als je stil bent komen je gedachten helder aan je voorbij. Naar je gedachten en gevoelens kijken zonder erdoor meegenomen te worden. Ik zelf heb er een goed gebruik van gemaakt om de dag te beginnen met meditatie. Het hoort bij mijn ochtendrituelen. Behalve de gedachten zichtbaar maken, heeft het ook als  “bijproduct” meer relativeringsvermogen. Je bent steeds minder in de greep van je gedachten en gevoelens en overziet het grotere geheel. Je maakt bewuster keuzes. Zullen we het omdraaien en er een compliment van maken als we er voor kiezen om tijd voor onszelf te maken. Even helemaal niets. Gewoon stil.  Zodat als je tijd is gekomen je niet hoeft te zeggen: had ik maar…