klantiskoningIs er een recessie? Dat is tenminste waar de kranten vol mee staan en waar vele gesprekken over gaan. Niet echt iets om je op te verheugen dat nieuws en die gesprekken. Je kunt echter ook niet ontkennen dat er nogal wat bedrijven op dit moment minder goede resultaten boeken en alle zeilen bij moeten zetten om iedereen aan boord te kunnen houden. Vanuit dit oogpunt zou je verwachten dat men extra zijn best doet om de klanten, bestaand of nieuw, goed te helpen.

Ben op dit moment me aan het oriënteren voor een opleiding. Leve de websites, wat een informatie kun je vinden. Veel tekst, maar niet altijd even helder. En vergelijken is niet eenvoudig. Appels en peren vergelijken kan je beter niet doen. Waar is je beslissing dan op gebaseerd? De telefoon biedt uitkomst. In de interactie kan je de vragen stellen of misschien zelfs extra informatie krijgen.  Ik heb hele concrete vragen en ben absoluut zo ver in mijn “koopproces” om een beslissing te nemen. Lees: geld uit te geven. Bij het eerste bedrijf wat ik sprak, zei degene die de telefoon opnam, nadat ik mijn eerste vraag had gesteld,: “Ik ben maar de telefonist.” Ok, wat zeg je eigenlijk: ik ben maar de telefonist. Een degradatie van jezelf? Waarom? Na wat onduidelijk gepraat over wat handig is in het terugbellen, spreken we af dat ik teruggebeld wordt door iemand die inhoudelijk alle ins en outs weet. Goede deal, inmiddels twee dagen verder…

Bij het andere bedrijf sprak ik met iemand die me een eindje op weg hielp. Hij gaf aan niet de expert te zijn, maar liet me een kijkje nemen in de informatie die wel tot zijn beschikking was. Ook hier spraken we af dat ik teruggebeld zou worden door de expert. Je raadt het al, ook hier zijn we twee dagen verder. In plaats van een besluit te nemen en geld uit te geven, zit ik in de wacht… Of zal ik nog een derde partij zoeken en als die me adequaat helpt daar kopen?

Tja, zou dit nou een uniek verhaal zijn vraag ik me af? Mij overkomt dit vaker. Hoe moeilijk kan het zijn om je afspraken na te komen. Prachtige opportunity, de potentiele klant een klant maken en geld te verdienen. Herken je dit? Als ik training geef aan mensen die met klanten communiceren, laat ik ze altijd SMART afspraken maken. En vervolgens ze ook nakomen. Wat is één van de belangrijkste eigenschappen van iemand met wie je zaken wilt doen… betrouwbaarheid (ter inspiratie een youtubefilmpje van Hans Sibbel).

Net als jezelf positioneren. Jij weet misschien niet alles, natuurlijk niet. Wie wel? Eerst maar even uitvragen wat er precies voor vragen zijn (niet vergeten te verifiëren of je het correct hebt, geen aannames doen etc.). Dat past bij een professioneel bedrijf. Elke medewerker vertegenwoordigt het bedrijf, is het visitekaartje van jouw organisatie. Weten zij dat? En heb jij helder beeld hoe het werkt binnen jouw organisatie? Weet dat de klant maar één keer zijn geld uitgeeft, dus waarom niet bij jou? Of is dat bij jouw bedrijf niet nodig en kan je het je permitteren de klant elders te laten shoppen?