Hoe we informatie tot ons nemen en de wereld zien. Bij MBTI gebruiken we de termen Sensing en Intuition (die laatste wederom niet verwarren met het woord intuïtie).

Mensen met een voorkeur voor Sensing nemen waar met hun 5 zintuigen: ze zien, horen, voelen, ruiken en proeven. En dan nemen ze de “echte” wereld waar. Focus is op het concrete en tastbare, wat echt bestaat in het hier en NU, met oog voor detail. Sensing voorkeur mensen zijn vaak duizendpoten op de werkplek. Ze houden van taken en projecten die onmiddellijke concrete resultaten opleveren en zijn goed in crisissituaties.

De voorkeur voor Sensing en Intuition blijkt ook uit de manier waarop mensen met elkaar communiceren en uit de onderwerpen die ze interessant vinden. Mensen met voorkeur voor Sensing richten zich vooral op de werkelijkheid en praten makkelijk over de feitelijkheden en praktische zaken. Mensen met voorkeur voor Intuition richten zich meer op hun eigen gedachten, grote lijnen en de mogelijkheden.

Waar mensen met voorkeur Sensing niet zo van houden is:

  • Mensen die altijd alles willen vernieuwen en verbeteren (ze denken dan: hoezo is dit niet goed dan…)
  • Mensen zonder oog voor details
  • Mensen die generaliseren en niet specifiek zijn

Mensen met een voorkeur voor Intuition schenken meer aandacht aan wat ze erbij voelen of een ingeving. Ze voelen zich senang in de wreld van ideeën en de verbeelding. Vergelijk het maar met een schotelantenne, ze vangen vele signalen op. Ingevingen, inzichten en intuïtieve opwellingen. Het grote plaatje is voor hen de kern van de zaak. Mensen met voorkeur Intuition houden van werk wat inzicht en (heel belangrijk) verbeelding vergt. Vindingrijke problemen oplossen en nieuwe manier ontdekken om dingen te doen.

Waar mensen met voorkeur Intuition niet zo van houden is:

  • Alledaagse taken
  • Stap voor stap beschrijvingen, onbelangrijke details
  • Mensen die niet verder kijken dan het voor de hand liggende en de diepere betekenis niet opmerken.

Het effect in de communicatie hiervan is: miscommunicatie, danwel zijn er mensen bij wie je het gevoeld hebt dat het gelijk “klikt”. Hoezo, vertelt men mij niet alle details, denkt de Sensing voorkeur. Waarbij de Intuition voorkeur denkt: men wat een details, how boring.  Let maar eens op bij je eigen communicatie en kijk en luister naar anderen. Merk je de verschillen op? En is het handig om je bewust te zijn van jouw voorkeur? In gesprekken met de klant bijvoorbeeld? Je collega’s of zelfs met je partner? Hoor en zie de overeenkomsten danwel de verschillen. Zo mooi kan het leven zijn als je je dit bewust bent en gebruikt voor een
effectieve manier van communiceren…