de-lat-te-hoogKen je de uitdrukking: de lat te hoog leggen? Dat gaat over wanneer je tevreden bent met hetgeen je doet. En wat voor de een te hoog is, is voor de ander precies goed.  De lat steeds hoger leggen hoeft ook niet erg te zijn, je verbetert jezelf en je prestaties door deze levenswijze. En hoe mooi is dat! Het maximale uit jezelf halen is fantastisch en zal ook zeer regelmatig tot prachtige resultaten leiden. Het vraagt een bepaalde discipline en inspanning in je leven als je resultaten wilt bereiken. Kijk naar topsporters bijvoorbeeld. Of ondernemers die van scratch af aan een bloeiende onderneming opbouwen. Natuurlijk komen deze resultaten niet vanzelf aanwaaien. Dat vraagt inspanning.

Echter als de lat TE hoog voor je wordt en als blijkt dat het je niet lukt, of dat je ergens niet goed in bent wat doe je dan? Haal je dan je schouders op en denk je: volgende keer beter, ik heb andere talenten. Of ga je jezelf verder stretchen om toch het door jouw gewenste resultaat te behalen. Of wil je kosten wat het kost je ambities waar maken? Kan allemaal en is ook geen kwestie van goed of fout. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: gelukkig zijn.

De lat hoog leggen voor jezelf heeft voordelen. De lat TE hoog leggen voor jezelf heeft nadelen. Ik ontmoet mensen die in verschillende vormen hier last van hebben. Lichamelijke en/of geestelijke klachten zijn vaak een gevolg hiervan, dit kan leiden tot een burn out. Een periode van overbelasting gaat hier vaak aan vooraf.  De motivatie waarom mensen keihard werken is heel divers. We kunnen gissen: behoefte aan nuttig zijn, macht, status, nieuwe uitdagingen, belangrijk zijn, etc. Er zijn ook mensen die niets beters te doen hebben dan werken. Dat zie je vaak bij mensen met wie het privé niet helemaal lekker loopt. Dan is hard werken een uitvlucht.

De lat hoog leggen helpt je om de juiste stappen vooruit te maken en ambities te verwezenlijken. En je kan jouw lat ook te hoog leggen, vanuit welke motivatie dan ook. Mensen die streng voor zichzelf zijn vinden het gewoon nooit goed genoeg.  Ze hebben allerlei ballast in hun hoofd waarmee ze zichzelf opleggen wat er allemaal MOET. En als je heel zuiver naar het woord MOETEN kijkt, wat moet er dan werkelijk?  Wat gebeurt er als je het niet doet? En van wie moet het eigenlijk? De gevolgen hiervan kunnen zijn dat je er letterlijk ziek van wordt. Dan komt er wellicht een moment dat je gedwongen wordt een pas op de plaats te maken. Dat lijkt me niet fijn.

Het maximale uit jezelf halen gun ik iedereen. Het is heerlijk om doelen te bereiken en het daarbij behorende tevreden gevoel. Ik gun je een flexibele hoogte van jouw lat zodat jij kunt bepalen wanneer iets goed is voor jou. Daar bewust keuzes in maken. Vergeet daarnaast ook niet om hartelijk om jezelf te lachen. Relativeren en humor zijn volgens mij de beste manier om boven jezelf en je beperkingen uit te stijgen. Het mooi kan het leven zijn!