Heb je een doel als je in gesprek bent? Soms wel en ook niet? Informatie uitwisselen door middel van mondelinge communicatie. Woorden, tonen en je lichaamstaal spelen een rol. We communiceren over onderwerpen die er toe doen en ook die minder om het lijf hebben. Gewoon gezellig even bijpraten, de ander informeren, iets leren, vragen etc. Afhankelijk van je doel zal je de ene keer spontaan je woorden uit je mond laten komen en een andere keer kies je bewust en denk je na over de woorden die je gaat gebruiken.
Je communiceert niet alleen met woorden maar ook met je stem. Jouw stemgeluid is uniek en geeft uitdrukking aan wie je bent en wat je bezighoudt. Soms gebruik je hem gedachteloos en automatisch. Of je gebruikt jouw stem om de woorden kracht bij te zetten. Je kunt je stem inzetten om verbinding te maken, om antwoorden te ontlokken, om je emotie te onderdrukken of juist vorm te geven. Wil je gehoord worden? Kies je wellicht om wat luider te praten, of juist zachter. Langzamer spreken, of juist sneller. Bewust en onbewuste processen.
Hoe ga jij om met de betekenis achter de woorden zou ik bijna zeggen. Die van jou en die van je gesprekspartner. Doe je ogen dicht dan kan je beter luisteren. Je concentreren op de woorden en de stem. En zeker als het gesprek telefonisch plaatsvindt. Zonder visueel beeld is er een grotere rol voor je stem. Des te belangrijker dat je bewust bent dat je je stem kunt inzetten en gebruiken om het gesprek succesvoller te laten verlopen. Essentieel bij in- en outbound gesprekken op commerciële- en klantenservice afdelingen bijvoorbeeld.
Het zijn de tonen die de muziek maken. Zoveel manieren waarop je iets kan zeggen. Met dezelfde woorden maar met andere tonen geef je een zo’n totaal andere boodschap. Wat voorbeelden: open eind, dwingend, lief vragend, boos, liefdevol, met een grote glimlach, met een snik enzovoort. Je kunt er vast nog veel meer bedenken. Nogmaals afhankelijk van je doel kan jij je stem inzetten om jouw boodschap kracht bij te zetten. En dat doe je vast al en meer bewust hier mee omgaan zal je nog effectiever maken. Bewust hiervan maakt ook dat je beter kunt luisteren. Ik zag gisteravond Koning Beatrix op tv. Zij beheerst haar stem en non verbale communicatie goed. Het leek hier en daar wat monotoon hoe ze de boodschap over bracht. Langzaam sprak zij haar zorgvuldig gekozen woorden uit. En met name in haar laatste zinnen, waarin ze sprak over dankbaarheid , werd haar toon anders. Een lichte emotie die zij schijnbaar niet kon onderdrukken. Ik vond het een mooie zin, qua inhoud en stem. Prachtig gedaan van haar, chapeau!
Luister naar je gesprekspartner en naar jezelf. De stem kan nog meer vertellen.