thebiggerpictureEen verhaal heeft altijd meerdere zijden. Je kunt op diverse manieren naar dingen en gebeurtenissen kijken. Met enige verbazing hoor ik zo af en toe de diverse versies van dezelfde gebeurtenis gegeven door verschillende mensen. Dat komt omdat we allemaal persoonlijke referentiekaders hebben.  Jouw ervaringen in het leven neem je mee en zijn de “filters” van jouw waarnemingen c.q. gevoel bij gebeurtenis. Dus jouw versie van het verhaal is eenzijdig kijken naar een situatie. Vraag jij jezelf wel eens af welke rol jij hebt, wat was jouw bijdrage hierin? Doen wij dat als mensen? In mijn ogen niet vaak genoeg.  Zelfreflectie is een groot goed. Het grotere geheel  bekijken op een open manier helpt je om jouw rol en die van de ander te bekijken.

Kijken naar je eigen rol in het verhaal noem ik ook wel  je verantwoordelijkheid nemen. Als er dingen gebeuren in je leven die je niet bevallen, wat kan je doen? Start met kijken naar jezelf, wat heb jij hierin gedaan, wat kan je ervan leren en hoe ga je hiermee om? Een andere manier is, de schuld bij de ander neer leggen, de verantwoordelijkheid bij de ander laten? Je partner, je ouders, de organisatie, je leidinggevende, je kinderen. Noem maar op. Een gedrag wat we allemaal wel eens laten zien. Het komt voor in de beste relaties, of ze nou privé of werk gerelateerd zijn. Niets menselijks is ons vreemd toch? Een gedachte die hierbij ook wel voorbij komt is: ik ben het slachtoffer van deze situatie en als de ander schuldig is kan ik er niets aan doen.

Waar ligt jouw invloed dan is een vraag die er bij mij opkomt. Door verantwoordelijkheid buiten jezelf te plaatsen, maak je jezelf dus afhankelijk van besluiten van anderen. Dat lijkt me geen fijn gevoel. En natuurlijk is het prettig als de liefde van twee kanten komt. Dat de ander ook zijn bijdrage levert in het proces. Echter door passief hierin te zijn en te wijzen naar de ander is de kans aanwezig dat er niets gebeurt. En wat daar vaak uit voortkomt is klagen. Een groot goed hier in Nederland (prachtig stukje van Brigitte Kaandorp hierover).

Kijk vanuit het grotere geheel is aan te bevelen. Er zijn altijd meerdere kanten van het verhaal. Kijk wat jij doet in het proces  en welke invloed je kunt uitoefenen om te zorgen dat datgeen gebeurt zoals jij het hebben wilt. Dan ben jij de regisseur van jouw leven! Betekent misschien wel dat je  jouw houding en gedrag moet aanpassen? Maar dan is de beloning ook enorm. Pak je de verantwoordelijkheid over je eigen geluk en delegeer je die niet naar de ander.  Spiegeltje spiegeltje, dan ben jij de mooiste in het land!