Negatieve spiraal doorbrekenRegelmatig ontmoet ik mensen die geen plezier hebben in wat ze doen. In een zakelijke omgeving voelen mensen zich bijvoorbeeld niet gewaardeerd, niet begrepen en kan je in een negatieve spiraal komen. En of het nou terecht is of niet, het beïnvloedt je dagelijkse leven. Velen van ons gaan vijf dagen in de week naar het werk. Het lijkt me vreselijk als je elke ochtend opstaat en met tegenzin naar je werk gaat. Hoe ga je de negatieve spiraal doorbreken? In elke omgeving waar je je begeeft gebeuren wel eens “dingen” die niet helemaal bij je passen.  Als dit de balans teveel naar het negatieve doet uitwijken, dan ligt er van alles op de loer. Een moppercultuur kan zo maar ontstaan. We zitten er negatief in. Kans aanwezig dat het mooie wat er wel is je ook ontgaat. De focus is op wat er niet goed is. En dat wat je aandacht geeft groeit nietwaar?

Als een mens negatief in de strijd zit dan doet dat van alles met je. Van hoe je de dag ervaart, tot aan hoe je in je vel zit. Je zult zien dat je vanuit het negatieve, door de dag heen “geholpen” wordt.  Ja, daar heb je weer die collega die geen waardering heeft voor me. En ja die file is er toch echt. En waarom krijgt zij meer salaris dan ik. En waarom voel alleen ik me verantwoordelijk voor het resultaat. Mijn baas is een autoritaire… en zij, die van die afdeling hiernaast is een arrogante… En als klap op de vuurpijl een regenbui en ja hoor, jouw paraplu ligt in de auto. Hoeveel keer per dag dringt zo’n negatieve gevoel of gedachte bij je op? Vele keren? En gaat het vanzelf? Je denkt er waarschijnlijk niet eens bij na, je ben je er niet van bewust.

Negativiteit tast je geest en je lichaam aan en maakt je niet vrolijk en soms gefrustreerd. Je voelt je onprettig en uiteindelijk gaat je lijf reageren. Wat doe je jezelf aan? Ik maak niet altijd vrienden door te zeggen dat iedereen altijd een keuze heeft. En het ligt wellicht wat genuanceerder dan mijn overtuiging, maar keuzes zijn altijd te maken. Wat levert het op om te blijven hangen in een omgeving die jij als negatief ervaart. Wat levert het op om te mopperen in plaats van het aan te pakken? Verschillende antwoorden zijn mogelijk. Als je het “slachtoffer” bent van de omstandigheden, hoef je  tenslotte niet je eigen verantwoordelijkheden te nemen. Ook hier weer misschien  een onbewust proces, maar dan toch. Een onderwerp  dat zich zeker niet alleen afspeelt in de zakelijke omgeving.

Sommige mensen zijn erg positief van aard. Het zogenaamde glas is altijd half vol. Geluk zit namelijk in jezelf. Het zijn niet de omstandigheden die je ongelukkig maken, maar de gedachten die jij erover hebt. Als echter in jouw leven het glas half leeg is en je vindt het prettig, houden zo. Ben je er echter ontevreden over en wil je het veranderen? Wil je graag gelukkig zijn, dan is het zinvol om hierbij stil te staan. Niemand gaat ervoor zorgen dat jouw leven mooier wordt. Dat je meer tevreden bent. De enige die daarvoor kan zorgen, ben jezelf. Het begint met bewustwording van dit proces bij jou en natuurlijk de eerste stap… De tijd duurt echt even lang of je nu er negatief in zit of er van geniet. Aan jou de keuze. Veel lenteplezier!