Wat maakt het verschil tussen winnen en verliezen. Deel van de dag doorgebracht met kijken naar de finale van Australian Open.  Novak Djokovic tegen Andy Murray. Beide top 10 spelers van de wereld. Tot de 3e set gingen de heren gelijk op en was er een mooie strijd gaande. Leuk om naar te kijken. Murray staat erom bekend dat hij negatieve emoties de ruimte geeft in zijn spel. Dat werd ook weer helder in de 4e set. Zijn verbaal en non verbaal was doordrenkt van negativiteit.

Ik vraag me af welke invloed dit heeft op zijn spel. Vanuit het Boeddisme zegt men: “We are shaped by our thoughts; we become what we think. When the mind is pure, joy follows like a shadow that never leaves.” Als je gedachten negatief zijn en je zoals in dit voorbeeld, ook in je verbaal en non verbaal dit uitstraalt, dan helpt je dat zeker niet op weg naar je doel. Dit geldt niet alleen in de sportwereld natuurlijk. Dit geldt ook voor ons als mens in ons dagelijkse leven. Op je werk, in je thuissituatie, in je omgeving. Als je negatief bent en doet dan ben je om te beginnen niet het meest aangename gezelschap. Dit maakt dat mensen je uit de weg gaan. Als je negatief denkt dan is je inzet daarop aangepast. Geef je sneller op. In plaats van zoeken naar mogelijkheden, is de kans aanwezig dat je besluit het maar bij het niet gewenste resultaat te houden. Want ach….. het is nu eenmaal zo.

Sommige dingen zijn inderdaad zo. Daar kan je niets aan veranderen. Het zijn echter niet de omstandigheden die het vreselijk maken, het zijn jouw gedachten. Deze zin heb ik heel veel keertjes met mezelf besproken. En uiteindelijk kan ik zeggen het klopt. Het blijft oefenmateriaal, ik beken en er zijn omstandigheden die niet makkelijk zijn om dit toe te passen (ziektes, overlijden, afscheid etc.).  En zelfs daar lees of hoor je dat mensen er een weg in hebben gevonden om er mee om te gaan en er niet in blijven hangen. Vanuit deze overtuiging leven maakt het leven aangenaam kan ik je verklappen. En helpt je relativeren en het grotere geheel  blijven zien. In het negatieve zitten help je niemand mee. Niet jezelf en ook niet de ander. Een dagje chagrijnen moet kunnen, echter kies daar dan voor. En vergeet er niet van te genieten.

Tot slot: wat je aandacht geeft groeit. Dus wat zou het betekenen als je negatief in de strijd zit? Denk je dat het helpt om je doelen te realiseren? Ik weet zeker van niet. Dus als het tegen zit, is mijn advies, baal even, raap jezelf weer op en kijk wat er wel mogelijk is. Het leven is mooi, alleen je moet zelf de slingers ophangen.  Fijne dag ook weer vandaag!