In het dorp waar ik woon heb je diverse horeca gelegenheden. Op meerdere plekken kan je koffie drinken en twee etablissementen  springen eruit. En waarom springen ze eruit? Ik heb het over de kwaliteit van het kopje koffie. Ik drink niet veel koffie en als ik er één drink dan graag een lekkere.  Kortom, ik bof er zijn dus twee tentjes waar ik op loopafstand van woon en lekker koffie kan drinken. Toch kies ik bijna altijd één van de twee tentjes en ik zal je vertellen waarom. Wil je geld verdienen?

Bij het eerste adres malen ze de koffie zelf, is de koffie bijna altijd lekker en de ambiance is gezellig te noemen. Op dit adres doen ze bijna altijd een beroep op mijn geduld. Nou weet ik dat ik daar nog wel wat te oefenen heb, maar liever kies ik zelf mijn momenten van oefening. Zo ook van de week. Ik was gelukkig snel in de picture bij de ladies van de bediening, maar een stelletje wat even later ook zich zetelde op het terras kwam er minder goed af. Ze kozen met zorg een tafeltje in het zonnetje en wachten op contact. De tafel stond vol met vuil serviesgoed. Op het terras was echter niemand van de bediening, ondanks dat het niet druk was, ook niet binnen en er vier medewerkers aanwezig waren. Het wachten werd pijnlijk, geen leven in de brouwerij. Het stelletje besloot op te staan en ik zag ze later verderop zitten. Dag klant, dag geld verdienen. Helaas herken ik dit. Ook ik heb me eerder diverse malen zitten verbazen waarom er geen aandacht voor me was. Zeer regelmatig ergerde ik me, juist ook omdat er voldoende medewerkers aanwezig waren. Ze zien me niet, geen aandacht en dus  geen contact.

Dan het andere adres waar ze ook lekkere koffie hebben, zelf de koffie malen en de ambiance gezellig te noemen is. Ook hier kan mijn geduld op de proef gesteld worden. Echter maken zij een wezenlijk verschil met adres nummer één. Altijd als je daar binnen komt dan krijg je een allervriendelijkste groet, een praatje en nemen ze je bestelling op. Je tafeltje wordt nog even extra gecheckt. Ook hier kan het even duren, echter je weet dat ze voor je bezig zijn en je zit als een vorst(in). En dan bij het serveren van de koffie nog een aandacht moment. Meer dan: hier is uw koffie. En bij vertrek nog een vriendelijke groet. Het verschil is aandacht. Je weet dat men je heeft gezien en dat je bestelling in aantocht is. Er is contact en het voelt fijn.

Alles wat je aandacht geeft groeit, zei Aristoteles lang geleden. Het is nog steeds zo, lijkt eenvoudig echter  niet vanzelfsprekend, zo blijkt maar weer. Je begrijpt waar mijn voorkeur naar uit gaat. Dit gaat over koffie echter dit geldt ook voor vele andere soorten producten en dienstverlening. Het verschil zit in de aandacht die mensen krijgen. Vriendelijkheid kost geen geld en een zekere commerciële instelling zodat je klanten bij je blijven is op z’n plaats als je tenminste geld wilt verdienen. En daarnaast niet onbelangrijk als je wilt dat de klant voor zijn plezier bij je is en terugkomt. Wat maakt het verschil in jouw organisatie? En vraag je wel eens aan je klant wat je zou kunnen verbeteren in jouw dienstverlening? Voelt de klant zich bij jou gezien en geholpen? Zijn jullie echt present en is er aandacht voor de klant? Stel de vraag eens aan de klant en bedank hem hartelijk voor de feedback. Een tevreden klant, is dat niet waarom we het allemaal doen. En wil je een check op jouw klantvriendelijkheid, ik kom graag een keer langs J