Tijdens het vaststellen van het MBTI type van één van mijn coachklanten werd heel duidelijk dat zijn gekozen letters en de daarbij behorende voorkeuren totaal niet overeen kwamen met zijn dagelijkse invulling van het leven. Met MBTI ontdek je waar je voorkeuren liggen en wat dat betekent in je leven ten opzichte van je levensstijl, je communicatie, samenwerking en veranderingsprocessen. Nou gebeurt het vaker dat mensen ontdekken dat hun voorkeuren niet overeenkomen met hun dagelijkse doen. Mensen laten vaak gedrag zien wat wenselijk is. Misschien herken je het bij jezelf of bij anderen. Ik denk zelfs dat bijna iedereen wel op een bepaalde manier wenselijk gedrag laat zien.

Allerlei invloeden spelen een rol in ons dagelijkse gedrag. Je opvoeding, scholing, werkomgeving, collega’s, gezin en misschien zelfs je vriendenkring. Een mooi voorbeeld uit eigen ervaring. Ik kan behoorlijk chaotisch zijn in de dingen die ik doe. Zeker als ik geen goede planning heb. Dat laatste heb ik vaker niet dan wel, want plannen is niet iets wat in mijn systeem zit. Dus mijn voorkeur is om dingen vooral spontaan te doen en alleen te plannen waar nodig (en dat laatste onderschat ik wel eens ;-)). Voorbeelden van wat het effect hiervan zou kunnen zijn, hoef ik je vast niet te geven. Echter, daar waar het heel belangrijk voor mij is, vanuit professie bijvoorbeeld, doe ik mijn stinkende best om het wel conform planning te laten lopen. Dat lukt ook meestal wel (uitzonderingen daar gelaten). Ik maak dus een onderscheid in mijn gedrag, Ik vertoon wenselijk gedrag.

Niets mis mee in mijn beleving. Echter, om terug te komen op de heer met wie ik een MBTI sessie deed, het werd helder dat zijn wenselijk gedrag op wel heel veel fronten van toepassing was. De reden van coaching moge duidelijk zijn. Burn-out ligt op de loer. De sessie was confronterend (ik citeer) en gaf heel veel inzichten. Is deze baan wel de juiste baan voor mij was een vraag die bij hem opkwam. Mooi inzicht. In coaching ontmoet ik vaak mensen die eigenlijk niet de juiste baan hebben bij hun profiel. Nou hoef je geen ander mens te worden om ander gedrag te laten zien. Echter als je permanent in je niet voorkeur zit te werken, dan kan het heel goed voorkomen dat je erg moe bent als je thuis komt of misschien nog wel ergere dingen (ziek, depressief etc.).

Ik geloof heel erg in keuzes maken. Wenselijk gedrag is niets mis mee. Echter, als het je teveel in de weg zit, is het misschien tijd om eens bewust te kijken naar de keuzes die je in deze maakt. Als je je er niet bewust van bent, geeft je lichaam uiteindelijk wel een signaal. En ook daar hoef ik vast geen voorbeelden van te geven. Het lichaam spreekt altijd de waarheid en daar naar luisteren is een goed advies. Het leven is kort en kostbaar en je hebt maar één lijf. Soms kan de confrontatie met je wenselijk gedrag even schrikken zijn, maar voor de lange termijn is het een zegening.