Ik loop ergens in een park in Arnhem. Het is er prachtig. Vroeg in de morgen en ik zie de vogels alert zijn, badderen in een watertje en hoor ze vrolijk zingen. Er hangt een mist over het land. Vanuit mijn huis waar de zon scheen werd het steeds mistiger richting Arnhem. Zo’n kleine afstand en zo’n verschil van landschap. Zo mooi is ons landje denk ik dan. Ik wandel en geniet van al het moois om me heen. Af en toe sta ik stil, kijk  en verwonder me. Naast me loopt een klant. We hebben een gesprek en gaandeweg vertragen we, ik attendeer hem op het moois wat ik zie. Het wordt in dankbaarheid ontvangen en samen verwonderen we ons over de pracht van onze omgeving.

Even verderop in het gesprek geeft hij aan dat hij ongewoon is om in dit tempo te lopen. Hij heeft meestal haast als hij loopt. Ook als hij niet weet waarom hij haast heeft. “Het zit er in gebeiteld en ik ben me er niet van bewust” zegt hij. Altijd soort van onderweg. Ook geeft hij eerlijk aan dat al het moois wat we die ochtend zien, hem meestal niet opvallen. Ik laat het even en we lopen verder.

Vertragen is een woord wat ik vaker gebruik in gesprekken met mensen. In coachgesprekken help je mensen om patronen helder te krijgen. Inzichten in hun gedrag duidelijk te maken en waar het vandaan komt. Voor mij aan de zijkant makkelijker waar te nemen dan als je er zelf midden in zit. Je eigen gedrag is grotendeels onbewust. Sommige psychologen hebben wel eens geopperd dat ons bewustzijn slechts een rol speelt bij 1 procent van ons gedrag en dat de andere 99 procent onbewust is. Een citaat uit het boek: Het slimme onbewuste van Ap Dijksterhuis. Een boek dat je zeker meer inzichten aangaande dit onderwerp geeft.

Hoe dan ook, het feit is dat we vaak niet nadenken waarom we doen zoals we doen. En dat er patronen zijn te ontdekken is ook een feit. Voor die ontdekking is het soms nodig om extern hulp te vragen. We hebben allemaal wel vraagstukken in ons leven waar we hulp bij kunnen gebruiken, nietwaar? Vertragen is voor mij een manier om bewuster te zijn. Als je de tijd neemt om de wereld waar te nemen in zijn vorm zoals hij is, is er een hoop moois te ontdekken. Gewoon bij je om de hoek. In de natuur. In het spelen met je kinderen. In het bezoeken van je ouders. In het werken met collega’s. In de ontmoeting.

Bewust zijn, ervaren en erbij stil staan geeft een extra dimensie aan het leven. En daarnaast is in de vertraging je eigen gedrag meer waarneembaar. Waarom doe jij de dingen zoals je ze doet? Welke keuzes liggen hier aan ten grondslag? Verwonder je om het leven om je heen. Je zult zien dat het je effectiever maakt en dat je de wereld en jouw persoonlijke vraagstukken meer helder ziet. Ik wens je dan ook een heerlijke dag en veel vertraging 🙂