Vallen en opstaanIf you fail, pick yourself up and do it again. Dat waren de woorden van Eric Schmidt (CEO Google) bij College tour afgelopen vrijdag toen hem tips werden gevraagd door Twan Huys  over hoe je succesvol kan worden.  Mooie woorden en als je googelt (geweldig Google is dus een werkwoord geworden) dan kom je deze uitspraak heel vaak tegen. Veel succesvolle mensen spreken hierover als één van de eigenschappen van succes. Wat is dan de reden dat we niet allemaal succesvol zijn en als iets niet helemaal lukt zoals vooraf bedacht of gehoopt dat we het als falen beschouwen?  Succes komt niet aanwaaien. Niet alles gaat meteen de  eerste keer goed. Om succes te hebben, moet je ook risico’s durven te nemen. De kans is aanwezig dat enkele van je beslissingen verkeerd uitpakken. Je kunt geen succes hebben, jezelf ontwikkelen c.q. iets leren  zonder geconfronteerd te worden met je eigen fouten, mislukkingen of blunders.

Een van de basis vooronderstellingen in NLP is dat mislukking niet bestaat, alleen feedback. Mooi eigenlijk toch?  Dus er is wel resultaat, echter misschien niet helemaal zoals jij dat had bedacht vooraf.  Dit is een uitspraak waarvan ik me bewust ben dat niet iedereen het er mee eens is.  Een toelichting hoe ik het bedoel: er kunnen dingen in je leven gebeuren die niet goed gaan of die je door bijvoorbeeld externe invloeden niet in de hand hebt. Wat jij echter wel in de hand hebt is hoe jij erop reageert. Een leermoment waarbij je doorkrijgt wat er anders, beter kan. Zo kan je als iets niet geheel lukt, het zien als een les en er van leren in plaats van denken dat jij de mislukking bent. En de volgende keer gewoon in het opnieuw proberen de geleerde les meenemen en zodoende nog sterker voor de dag komen. Niet zwelgen in het verdriet van gisteren, maar het gebruiken voor het succes van morgen. Je kent vast de uitspraak wel  “Rome is ook niet op één dag gebouwd“. Succes kost tijd!

Blijven volhouden en met passie de dingen blijven doen wordt beloond. Dan wordt het resultaat beter. En het gaat vast en zeker ook voorkomen dat je geduld op de proef wordt gesteld. Waar blijft mijn succes, …. Maar wat kan je gebeuren in het volhouden. Met vallen en opstaan ben je ook groot geworden. En als je dan valt, en je hebt een wond, die heelt wel weer. Het enige wat kan overblijven is een litteken. En die zou je moeten koesteren. Als je ooit uit “veiligheid”, “gemakzucht” of om wat voor reden dan ook, weer zin krijgt om dezelfde fouten te maken, hoef je alleen maar te kijken naar je litteken. Hoe mooi kan het leven zijn.