vakantiegevoel2Het is middag uurtje of 2. Mijn werk is afgerond voor die dag. Tenminste de dingen die ik perse deze dag moest doen. Ik besluit om de dag verder te plukken. Het strand lokt. Onverwacht mooie dag.  Ik kan makkelijk aan de kust komen, weinig verkeer, zelfs auto parkeren is geen enkel probleem. Hoe mooi kan het leven zijn! Ik waan mezelf in heaven en plof neer op het warme zand. De zon doet zijn werk en het uitzicht is waanzinnig mooi. De weinig mensen om me heen genieten net als ik van het moois hier aan de Nederlandse kust. Dit is ultiem vakantiegevoel voor mij. Zo’n paar uurtjes aan de kust geeft een effect van een minivakantie.

Hoe vaak kiezen wij er als mens eigenlijk voor om de dag zo onverwacht te doorbreken en iets te doen wat totaal niet gepland was?  Het ene mens wat vaker dan de ander. Ik kom in mijn werk nogal wat mensen tegen die hier totaal niet aan toe komen. Ze ervaren de hectiek van de dag veelal als iets waar zij niet onderuit kunnen komen. Wat een dagelijks terugkerend ritueel is geworden en waar zij zich in hebben aangepast. Veelal onbewust is het een manier van leven geworden. Haast, te weinig tijd, druk ervaren, veel moeten. Moeten van wie eigenlijk? Een vraag die ik vaak stel. Aan mezelf maar zeker ook aan mijn coachklanten. De antwoorden kunnen erg verrassend zijn, kan ik je verklappen. Zo starend in de horizon, bewust van je zijn, stil, maakt voor mij altijd het leven meer zichtbaar. Stil staan bij de dingen die je doet. De vragen en verhalen die al tijden in je hoofd ronddwalen eens bekijken. Daar heeft een mens tijd voor nodig. In de hectiek van het dagelijkse leven is er weinig ruimte voor stilte en bewustzijn van je denken.

Voor mij leende deze middag zich er uitstekend voor en na een paar uurtjes op het strand was het tijd voor een drankje. Veel mogelijkheden op het strand. Waar zal ik mezelf neervlijen voor een drankje en een hapje. Ik kies voor een strandtent waar ik vaker ben geweest. De koffie is er heerlijk en de wijn lekker. Dat is echter niet uniek, vele strandtenten hebben lekkere koffie en wijn. Nee, ik kies deze strandtent omdat de mensen die er werken erg aardig zijn. Eén speciale mijnheer daar in de bediening heeft in mijn beleving het klantvriendelijk zijn en klanten op hun gemak stellen uitgevonden. Ondanks de beperkte keren dat ik er ben geweest lijkt hij mij te herkennen en stuurt een grote glimlach. Wil je even onze nieuwe huiswijn proeven. Eet smakelijk. Was het lekker? Hoe was je dag? Ik zie hem bewegen op het terras. Elke gast krijgt zijn onverdeelde aandacht. Voor iedereen een vriendelijk woord. Een voorbeeld, ik kan er optimaal van genieten, het gevoel van gezien en gehoord worden. Klantvriendelijkheid pur sang. Ik ben fan. Extra dimensie bij het onderbreken van de dagelijkse hectiek en genietend van het onverwachte vakantiegevoel.