Emoties wie heeft ze niet. Soms zijn emoties fijn, denk maar aan verliefd zijn. Soms zijn emoties minder fijn, zelfs negatief. Verdriet is er zo één. Of angst. Wie kent ze niet? Als je verdrietig bent is dat vaak te zien aan de uitdrukking op je gezicht. En soms gaat het ook gepaard met andere uiterlijk waarneembare dingen. Tranen van geluk en tranen van verdriet.

In coach gesprekken hebben we het vaak over emoties. Ze komen voorbij en we bespreken ze. Ik heb geleerd dat emoties er mogen zijn en dat als je ze de ruimte geeft ze ook weer weg gaan. Je bent dus niet je emotie maar je hebt ze. Lees deze zin alsjeblieft nog een keer. Je bent niet je emotie, je hebt ze. Hoe fijn is dat! Emoties hebben een boodschap en willen doorleefd worden. Als je ze echter onderdrukt, blijven ze langer bij je. En onderdrukken daar zijn velen van ons goed in. Wie vindt het fijn om in gezelschap zijn emoties te laten zien, vooral als het de zogenaamde negatieve emoties zijn?

We houden ons groot, we doen stoer. Of geven onze emoties enkel vrij spel als we alleen zijn. Mijn favoriete plek voor verdrietig zijn is onder de douche. Kan ik lekker de tranen laten gaan, mijn gezicht wassen en voilà. Positieve emoties delen we meestal graag. Blijdschap delen we op facebook, twitter en is van ons gezicht af te lezen. Een kleine huppel als niemand het ziet en voor vele mensen een glimlach op je gezicht.

Je eigen emoties herkennen is belangrijk, weten waarom jij verdrietig bent, waarom jij boos of angstig bent. Het is ook normaal om emoties te hebben, die werkelijk te voelen. En als jij in je emoties blijft hangen is het beter om er eens ECHT bij stil te staan.
Ik sta STIL bij mijn emoties van vandaag. Vanochtend angst en onmacht. Mijn vader heeft een pacemaker gekregen vanochtend. Ik heb en had er vertrouwen in dat het goed zou komen. Toch slecht geslapen en vanochtend zaten mijn tranen hoog. Helemaal onder controle had ik ze niet. Dan het verlossende berichtje, het is goed gegaan met bijpassend fotootje. Leve de tot ons beschikking staande communicatiemiddelen. Ook toen weer de tranen. Dit keer van geluk. Zoals eerder gezegd: je bent niet je emotie, je hebt ze!