Bijna iedereen heeft wel iets wat hij/zij in zijn leven doet wat minder goed voor die persoon is. Vele voorbeelden te bedenken. Teveel eten, te weinig sporten, verslavingen aan computer, roken en drinken. STOP ermee … We herkennen ze allemaal wel ergens. Weinig mensen zijn zo gedisciplineerd dat ze het helemaal doen zoals het hoort. Ja, hoe hoort het eigenlijk? Cultureel bepaalt soms. Of gezin eigen? Of opleiding eigen? Er is niet één wijze zoals het hoort.

Toch zijn er dingen te bedenken waar we het met z’n allen wel over eens zijn dat ze niet goed voor je zijn. Roken is er zo één. Ik als ex roker heb er een mening over. Wil zo graag de ander laten weten wat het je oplevert als je stopt met roken. Het niet meer stinken, beter voor je gezondheid en portemonnee. Het gevoel van geen verslaving meer hebben aan nicotine. Zo ook recent dat een jongedame druk bezig was om haar shaggie te maken tijdens het drankje drinken in een leuke tent. Ze ging zo naar buiten om haar sigaret te roken. Ik kon het niet nalaten. Ongevraagd advies ik ben er goed in. Het nieuwe jaar is begonnen, startte ik mijn zin mee. En wat zijn jou goede voornemens? Ha ha. Je voelt hem al aankomen. Ze had er geen oren naar. Dan nog maar een paar vragen: Wat levert roken je op? Wat doet het voor je longen denk je? Hoeveel geld geef je op jaarbasis uit aan roken? Ze keek me verveeld aan. Haalde haar schouders op en zei: dat weet ik allemaal niet Ina. Zucht, steun en ze vertrok naar buiten.

Waarom start ik dit gesprek eigenlijk? Ach niet geschoten is altijd mis denk ik dan. Nee dat is mezelf voor de gek houden. Ik wil dat deze dame mijn doel gaat doen. Ik wil dat ze gezond gaat leven. Ik wil dat ze inziet dat ze haar leven negatief beïnvloedt door te roken. En wie ben ik dan wel niet om te denken dat zij mijn doel moet gaan doen? Een vraag die ik mezelf natuurlijk stel als ik even de tijd neem om te reflecteren. Dat zogenaamde goede advies van mij, zij zit er duidelijk niet op te wachten. Ook al is mijn intentie goed. Roken is een goed voorbeeld waar de meeste wat van vinden en waar we van kunnen zeggen dat het bewezen is dat het niet goed voor je is. Maar dat maakt helemaal niets uit. De ander zit er niet op te wachten.

Een valkuil waar ik meer mensen in zie vallen. Het ongevraagde advies. Jij weet het beter, je wil de ander behoeden, de ander overtuigen, de ander laten zien dat jij het beter weet. Allemaal redenen, meestal vanuit het positieve, maar dan toch. Als het niet het doel van de ander is, dan is de kans op slagen nihil. Dus STOP ermee zou ik vooral tegen mensen zeggen zoals mezelf. De ander heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en advies geven heeft pas zin als men er open voor staat. Liever nog als men het je vraagt. Zoals het hoort, is veelal persoonlijk. Heb vertrouwen in de ander. Zij weten het vaak zelf ook wel. Iets maakt dat ze er nog niet aan toe zijn om het te veranderen. Dus als je ergens mee wilt stoppen dit jaar. Dan is mijn advies: stop met het ongevraagde advies ha ha ha ha ha! En wil je de wereld veranderen? Start dan met jezelf! Wens je geweldig 2016