ruimte makenB
ijna elk mens heeft behoefte aan zekerheden in zijn leven. Zou het niet mooi zijn als we in de toekomst konden kijken en wisten hoe nu verder. Ja, die glazen bol daar kan ik je helaas niet bij helpen. Hoewel, ik denk niet dat je daar een gelukkiger mens van wordt. We hebben de behoefte om dingen vast te houden, want dan weten we tenminste waar we aan toe zijn. Niets menselijks is ons vreemd.

Echter door ruimte te creëren in je mind, in je leven, in je huis … zal je toch eerst moeten opruimen. Opruimen geeft ruimte voor nieuwe dingen. Hoe heerlijk is niet nieuwe liefde? Hoe heerlijk is niet de nieuwe plantjes in je tuin? Hoe heerlijk zijn niet nieuwe gedachten. Gedachten die je ruimer naar de wereld laten kijken. Herken je het  “vastzitten” in je eigen gedachten.  In je eigen waarheid. Jouw perceptie van de wereld is jouw waarheid. En zo hebben we die allemaal.

Er zijn vele wegen naar Rome is zo’n gezegde en dat is ook zo. Er is niet één waarheid. En er is niet één echte liefde. En er is niet één echte juiste manier. Als jij je wilt ontwikkelen in jouw leven, op welk vlak dan ook, dan heb je daar ruimte voor nodig. Ruimte voor andere ideeën, voor andere overtuigingen, voor andere werkwijzen, voor andere mensen.

En die ruimte creëren doe je door open te staan, ontvankelijk te zijn en oude dingen los te laten. In beginsel niet altijd fijn. Bij het oude wist je tenminste wat je had. De gedachten die al zo lang jouw waarheid zijn. De baan die je al zo lang hebt. De manieren die jou zo vertrouwd zijn. De overtuigingen die je je hele leven al gelooft. Niet eenvoudig om daar uit te stappen. Het vraagt durf en moed. Een reis van duizend mijl begint met één eerste stap.

Humor is de beste manier om boven jezelf en je vaste gewoonten en gedachten uit te stijgen. Lach hartelijk om jezelf dan is er kennelijk iets in je aanwezig dat met een afstand gadeslaat. Dan kan je lachen en dat in de opruiming doen waar je al heel lang afscheid van had moeten nemen. Er ontstaat ruimte…..  hoe mooi kan het leven zijn!