Ina van MaurikVorige week was ik een weekje in het zonnige Griekenland. Hoe mooi kan het leven zijn. Gelukkig zijn is een keuze zeg ik altijd. Nou, in dat soort oorden wordt het je op een presenteerblad aangeboden. Alle ingrediënten voor een zalig leven zijn meer dan aanwezig. Lekker ZIJN, genieten en laten wat is. De enige vraag die elke dag terugkeert is wel: waar gaan we vanavond eten. Of ben ik de enige die zich dit soort vragen stelt? Je kunt het slechter treffen niet waar?

Zo ook dus vorige week in Griekenland. Eten bij Maria, zo heet het restaurant waar ik Operational Excellence (Value Disciplines, Treacy & Wiersema) bij dacht. Bij de ingang een meer dan charmante Griek die alle dames het hof maakt. Helpt altijd toch? Met stroop vang je immers meer vliegen dan met azijn. Deze heer met al zijn charme zorgt er mede voor dat het restaurant avond na avond gevuld is. Maar liefst meer dan 400 maaltijden in de zomer per avond. Ik ken genoeg restaurants die dat ook graag willen.

De avond verliep meer dan soepel. Mooie tafel, snelle, goede bediening. Vooral vriendelijk en totaal niet de indruk wekken dat ze meer te doen hebben dan bij ons aan tafel staan. Eten was smakelijk en opgediend met een even grote smile als de heer die ons binnen had gebracht. In de keuken (open) was het een drukte van jewelste, maar in mijn beleving geen stress. Goed systeem, keukenbrigade goed op elkaar afgestemd en oog voor de gasten om het hen naar de  zin te maken, zowel bij de “voordeur” als tijdens de maaltijd en bij het afscheid. De charmante Griek zorgt niet alleen dat je binnen komt, hij komt ook in de loop van de avond bij je langs om te informeren hoe het gaat. En zoals een goed Griekse gewoonte betaamt: aan het einde van de avond nog een lekker drankje van het huis. Is dat niet even een goede samenwerking tussen delivery en commercie? Een Operational Excellence  organisatie levert uitmuntende prestaties van haar operationele processen. Nou dat was deze avond absoluut. Goed georganiseerd en ook nog oog voor de klant.

Ik had het geluk om met de eigenaar een woordje te wisselen. Al meer dan 20 jaar eigenaar van dit succesvolle restaurant en nu doende de formule aan zijn zoons te leren zodat zij het stokje kunnen overnemen. Ik vroeg hem wat het geheim is van zijn restaurant. Al meer dan 20 jaar met passie je werk doen, je moet het leuk vinden. Communiceren met je gasten en medewerkers. Heel hard werken en oog houden voor verbetering is een samenvatting van het gesprek. Maar ook de volgende letterlijke zinnen: I’ve never been to the beach (50 meter verderop). My children say: you love your work and you like us. En tot slot: my body doesn’t follow anymore. Bijzonder gesprek, ik sprak een gepassioneerde mooie man die het absoluut zakelijk goed heeft gedaan. Maar ik sprak ook een man die moe is. Ik heb hem niet gevraagd of hij het opnieuw weer op dezelfde wijze zou doen. Ik durfde niet.

Operational Excellence betekent: betrouwbare kwaliteit, geen fouten, aantrekkelijke prijs! Nou dat hebben deze charmante Grieken zeker goed voor elkaar en begrepen. Knap hoor commercie en delivery zo mooi op elkaar afgestemd en dan deze combineren met passie, charme en humor. Ik heb genoten van mijn avond daar! Operational Excellence met een customer intimacy beleving. Chapeau voor deze Grieken!