Onder een diepe laag verborgen en je hoopt dat je er nooit, maar dan ook nooit meer mee in aanraking komt. Al zo lang weggestopt, iets waarover je niet praat, waar je bij voorkeur niet eens over nadenkt. En dan komt er een dag dat er iets gebeurt waardoor juist ook datgene wat je zo goed had weggestopt weer omhoog komt. Je kunt het niet meer wegduwen, vermijden of negeren. Een gebeurtenis in het huidige leven haalt het verleden weer naar boven.

Ik ontmoette je op je werkplek. Een zeer betrokken werkgever bood je dit traject met mij aan. Je stond al een tijdje op de wachtlijst bij de GGZ, maar je erkende zelf dat je niet langer kon en wilde wachten. Omdat je gewend bent om altijd alles zelf uit te zoeken en niet open te zijn over je problemen, vond je ons eerste gesprek moeilijk. Iets woorden geven wat je al zo lang had weggestopt was zwaar. Maar dapper als je bent, heb je het toch aangedurfd en vertelde je me al je leed van het verleden en hoe het zich mengde met je huidige leven.

We zijn gestart met EMDR en dat vond je pittig. Onder een diepe laag verborgen maar dan hardop erover praten, het herbeleven. En zoals mijn ervaring bijna altijd is, het bracht ook ruimte. De flashbacks en nachtmerries verdwenen. Daarna zijn we overgegaan tot gesprekken. Waar wil je heen, hoe ontwikkel je ander gedrag dat past in je huidige leven, hoe ontstaat er ruimte om ook goed voor jezelf te zorgen? Het harnas, het masker mag eraf. De ruimte die ontstond, ontving je met open armen.

Vanochtend hebben we het traject afgesloten. Ik ontmoette een mens met een open blik, een grote gezellige glimlach op het gezicht. Je had me al een evaluatieformulier gestuurd waaruit ik een stukje citeer: “Het heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf heb geaccepteerd wie ik ben en dat ik situaties waar ik geen controle en invloed op heb, heb kunnen loslaten. Het traject heeft mij meer positiviteit in mijn leven gegeven waar ik eeuwig naar op zoek was.” Een coproductie zeg ik altijd. Een werkgever die zeer begaan is, een cliënt die open is en gemotiveerd om aan herstel te werken en ik. Dankbaar wederom.

✅Deze ervaring benadrukt de cruciale rol die werkgevers kunnen spelen in het welzijn van medewerkers. Door tijdig hulp aan te bieden, kunnen zij voorkomen dat mensen uitvallen en hen helpen een weg naar herstel te vinden. Dit vergt moed en openheid van de medewerker, maar ook inzicht en betrokkenheid van de werkgever. Een daad van menselijkheid, maar ook een investering in een gezonde, productieve werkomgeving. Er is niets mis met een tijdelijke coproductie om het leven mooier in te kleuren.