Op de bank turen over de daken van de huizen om me heen, lopen door het bos, fietsen over de dijk, meditatie, boek lezen, kijken naar spelende kinderen, op terras de mensen voorbij zien komen. Allemaal bezigheden die ik graag doe en die ik graag promoot bij mensen. Even niets doen helpt mij in het leven om het grotere geheel te blijven zien. Het is mijn overtuiging dat ieder mens regelmatig tijd moet  nemen voor zichzelf. Even helemaal niets. Niet iedereen reageert hier enthousiast op. Hoe dan? Ik ben zo druk.. Om gestoord van te worden.  In de waan van de dag kunnen we zo diep in onze bezigheden en gedachte zijn dat we het grotere geheel uit het oog verliezen. Of wat we doen dusdanig serieus nemen en denken dat alles moet wijken. In het verkeer zie je wel gebruikers van de weg die koste wat kost voor willen. Of bij de kassa in winkels luid zuchten en mopperen dat de rij wel erg lang is. Ook op de werkvloer herken je vast wat van dit gedrag van je collega’s of misschien wel van jezelf? Wat maakt dat we ons zo gedragen?

De dag zit vaak al in onze hoofd. Hoe laat we moeten opstaan en welke afspraken we hebben die dag.  Wat we die dag willen opleveren. De meeste mensen hebben hun agenda niet nodig om te weten wat er die dag op het programma staat. De grote lijnen zijn in ons hoofd bekend. Toch loopt de dag heel vaak niet zoals jij hebt bedacht. Soms gaat het al mis bij het opstaan. Je bed te lekker en je kiest voor  snooze net één keer teveel. Een kleine achterstand in tijd moet weggewerkt worden. Wat kan je overslaan? Of zijn er dingen die sneller kunnen. Zo’n planning in je hoofd hoe de dag zal gaan, komt niet altijd overeen met de werkelijkheid. Dingen niet voorzien vooraf. Verkeer, werkzaamheden die meer tijd kosten. Tijdens een werkdag komt er allerlei “storingen” voorbij. E-mails, telefoontjes, app’jes, klanten of collega’s die om aandacht vragen. En wat dacht je van de verlokking internet? Hoe kom je ooit aan werken toe met al die afleidingen?

We worden allemaal wel gestoord in onze bezigheden. Of we laten ons storen. Er zijn mensen die het gestoord worden als hinderlijk ervaren en die met gepaste tegenzin hun programma van de dag veranderen. De afspraak is afspraak mensen zullen dan daarna nog wat extra tijd gebruiken om alsnog de planning van de dag zoveel mogelijk te respecteren. Er zijn ook mensen die het prettig vinden om gestoord te worden. Ik herken met name dat laatste. Iemand staat aan je bureau en vraagt je aandacht. Of de telefoon gaat. Meestal ben ik in voor even iets anders. Zeker als de afleiding leuker is dan datgene wat ik aan het doen ben. Dat ik daarna extra tijd moet vinden om alsnog dat af te maken wat ik voornemens was te doen, is voor mij geen issue. Desnoods ’s nachts. Of ik verzet de deadline, enig opportunisme is me niet vreemd in deze. Verschillende mensen die verschillend reageren op gestoord worden. Het is allemaal goed, mits je bewust bent van deze keuzes en je er geen last van hebt. Heb je er wel last van. Neem dan de tijd om stil te staan. Dalai Lama zegt hierover: mediteer elke dag 20 minuten en als je druk bent … één uur.  Ben je gestoord of niet vandaag? Vraag het je eens af. En welke keuzes heb je gemaakt? Om gestoord van te worden. 🙂