maakbaarheid

Als er iets is waar ik in geloof is het wel in de maakbaarheid van het leven. Dat je als mens de regisseur bent van je eigen leven en dat je dus zelf bepaalt hoe je met bepaalde omstandigheden om gaat. Waarbij ik niet weg wil lopen dat sommige omstandigheden  verdrietig zijn. Ziekte, financiële kwesties, scheidingen, ontslag, onzekerheden,  etc. Allemaal omstandigheden die je op de proef stellen en waar je als mens toch behoorlijk mee te dealen hebt om overeind te blijven. Toch is het gevoel van geluk niet alleen afhankelijke van externe omstandigheden. Ik ken mensen die onder barre omstandigheden toch geluk ervaren. Hoe kan dat dan?

De wijze hoe je denkt en omgaat met omstandigheden zijn  bepalend voor het verloop. Het leven is niet volmaakt. We krijgen allemaal onze tegenslagen. Waar de een in zak en as zit als hij ontslagen wordt, ziet de ander mogelijkheden. Waar de één zijn ex jaren blijft uit maken voor .., gaat de ander na het verwerken van het verlies verder met zijn leven en is er ruimte voor nieuwe mensen. In mijn coachsessies is de maakbaarheid van het leven vaak een onderwerp. En  ook in gesprek met mijn vrienden en, ik zal het niet ontkennen, ook in het gesprek met mezelf. De overtuiging dat het leven maakbaar is pas ik zoveel als mogelijk toe in mijn eigen leven en breng ik graag over bij anderen. In welke situatie je ook zit, hoe beroerd ook, ik blijf geloven in de maakbaarheid.

Want wat is de essentie van het leven. Wat maakt een mens gelukkig. Het belangrijkste is gezondheid. Indrukwekkend vind ik de tv serie “liefde voor later”. Het geeft een prachtig beeld over hoe mensen , ondanks deze verdrietige omstandigheden, ook daar hun weg in vinden.

Wat een mens zeker gelukkig maakt zijn de mensen om je heen, die van je houden. Mensen waar jij van kan c.q. mag houden. En de kleine momenten in het leven. De momenten waarvan je realiseert dat ze zo kostbaar zijn. Dat zijn vaak hele kleine momenten. Een glimlach. Een knuffel van iemand van wie je houdt. Het compliment van je opdrachtgever. Een tevreden klant. De zon die schijnt. Zo kan ik uren door gaan, ik noem het de zegeningen van het leven en ik ben er dankbaar voor. Ik hou ze bij in mijn zegeningen boekje. Hoogtepunt van de dag kan voor mij een halfje bruin met een onsje kaas, gehaald op mijn fiets met mijn teenslippers aan, zijn. Klein moment maar zo kostbaar.

Het leven is mooi en de tijd is beperkt. Er is maar een kleine periode dat we hier op deze aardbodem rondlopen en deze tijd kunnen benutten om het mooie te ervaren en te genieten. Dat gun ik iedereen. De mooie momenten glippen zo maar door je vingers. In de hectiek van de dag vergeten we soms om er bij stil te staan. Ze komen echter niet meer terug. Je hebt alleen maar het NU, het verleden is al weer voorbij met het lezen van dit blog. Aandacht voor de wereld om je heen en bewust in het moment zitten. Met een positieve attitude in het leven staan, kiezen om, ondanks tegenslagen, voorwaarts te gaan, dat is de maakbaarheid van het leven.