Knop omzettenDat is een uitspraak die ik nogal eens hoor. Natuurlijk ben je wie je bent, en dat is helemaal goed. Echter dit is een zin die je als excuus gebruikt om de dingen te doen zoals jij ze (graag) doet. Mijn uitspraak hierbij is altijd: je hoeft geen ander mens te worden om ander gedrag te laten zien. Mensen kijken me soms ongelovig aan als ik deze zin uitspreek. Jaren geleden, toen ik deze zin voor het eerst hoorde, heb ik er ook even over nagedacht tot het tot me doordrong. Het was tijdens mijn eerste NLP opleiding. Tja, als je er goed over nadenkt dan klopt het, je bent niet je gedrag.

Is het niet fijn danwel makkelijk om te zeggen: “ik ben zoals ik ben”. Zeg je dan eigenlijk niet: ik wil niet veranderen. Nou dat kan, dat is een keuze, als je niet gelooft in de wenselijkheid van nieuw gedrag, dan geef je er zeker geen prioriteit aan. Maar zeg dan zoals het is: “ik doe zoals ik doe omdat ik daarvoor kies”. Wat je in mijn beleving zegt is: IK kies voor dit gedrag. Vorige week hoorde ik deze uitspraak werderom in het programma Zomergasten met Ben Verwaayen (overigens de eerste uitzending die ik heb uitgekeken, of ligt het aan mij?). Ook hij sprak deze veelgebruikte woorden. Het viel me op en ik ben het zó niet eens met deze uitspraak.

Natuurlijk hebben we patronen. Veelal onbewust. Vastgeroeste gewoontes, ideeën en denkbeelden, maar ook persoonlijkheid en persoonlijke factoren spelen een rol bij het in stand houden van bepaald gedrag. Hoe komen we aan die patronen? Afhankelijk van iemands persoonlijkheid, die o.a. is gebaseerd op je normen, waarden, herinneringen en overtuigingen en ook waar en wanneer je bent geboren (maar ook door faalangsten, schuldgevoelens, invloeden van opvoeding, opleiding of werk), ontstaat er bepaald gedrag. Al ons gedrag en gevoel zijn in een vorm van persoonlijke communicatie geworteld. Wat we in ons leven doen wordt hierdoor bepaald. Je communiceert dus met jezelf jouw waarheden. NLP geeft inzicht in die interne communicatie en als je daar eenmaal bewust van bent kan je, mits je het wilt, je gedrag veranderen.

Maar goed. Je hoeft geen NLP expert te worden om te werken aan jezelf en hier inzichten over te krijgen. Ook hier geldt: waar een wil is, is een weg.

Zo heb ik een vriend die recent gestopt is met roken. Eén ochtend  van een deskundige (ikstopermee.nl) heeft bij hem de knop omgezet. Het gaf hem  inzichten over zijn interne communicatie voor wat betreft zijn rookgedrag. Waar je als mens jezelf mee voedt om dergelijk gedrag in stand te houden (bijvoorbeeld hoe gezellig een sigaret is samen met een borrel etc.). Ruim dertig jaar gerookt en altijd gedacht niet te kunnen stoppen. En wat blijkt, twee maanden gestopt! Hij kan het dus wel. Fantastisch!

Wat zegt dit? Binnen de grenzen van ons fysieke gestel, is er zoveel meer mogelijk dan je zelf denkt. Het is een kwestie van willen. Letterlijk een ander programma opzetten (of de knop om), andere interne communicatie met jezelf. Werken aan datgene waar jij een patroon van hebt gemaakt. Heb jij ook gedrag waarachter je schuilt? Weet nu dat het een keuze is. En het klopt: je bent wie je bent en je hoeft geen ander mens te worden om ander gedrag te laten zien …