Er is niet één manier om geluk te ervaren. En iedereen doet het op zijn eigen manier. Geluk is iets wat je niet kunt beetpakken en wat niet meetbaar is. Er is geen weg naar geluk. Het gaat over beleving, hoe jij denkt, welke keuzes je maakt. Als ik vraag aan mensen welk doel ze nastreven in het leven komt regelmatig gelukkig zijn voorbij. En wat maakt dan geluk. Dat is individueel bepaald. Tijdens het drinken van een kopje koffie in een plaatselijk etablissement las ik een artikel in een tijdschrift. Een artikel van een man met de ziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose). Zijn geluk was dat hij vader was geworden. Vader zijn zou er echter niet meer van komen. Elke keer als iemand mijn zwakke lichaam optilt dan voel ik liefde schreef hij en ervaar ik geluk. Wat kan ik hier aan toevoegen? Deze man beleeft geluk ondanks zijn vooruitzichten.

Mijn geluk was van de week meer dan aanwezig. Ik was jarig en besloot het deze keer te vieren. Waar ik vroeger niet openlijk over mijn leeftijd sprak heb ik dit inmiddels overwonnen en vierde deze keer uitbundig en openlijk dat ik ouder aan het worden ben. Gezond en wel. Dat is een feestje waard. Een feestje met allemaal lieve mensen om me mee heen waar ik van hou en zij houden misschien ook wel van mij. Er was in ieder geval reden om naar mijn feestje te komen en het met mij te vieren.  Ik voelde geluk de hele avond. Ze kwamen voor mij en we hadden het fijn met z’n allen. De muziek galmde door de feestelijke zaal en ik danste met mijn 77 jarige vader. De grijns op zijn gezicht is goud waard. Een beleving waar ik dankbaar voor ben.

Zo ook op mijn interim klus zag ik recent veel geluk. Een bedrijf wat mijn opdrachtgever overneemt die zorgt ervoor dat er continuïteit is voor zeker meer dan 400 medewerkers. Ook in deze mensen zag ik geluk en sommige spraken het ook uit. Dit geeft de mens weer moed, je baan behouden waar je van houdt geeft geluk. Werken kan zo´n belangrijk onderdeel van je leven zijn en zoveel geluk brengen. Zinvol zijn, maar ook je hypotheek kunnen betalen, zorgen voor degene van wie je houdt.  Hoe fijn is dat!

Geluk in vele vormen. En de meeste zijn ook nog gratis. Het gaat om het gevoel wat jij erbij hebt,  hoe je denkt, om de beleving.  Geluk gaat niet om resultaten maar om vreugde, de vreugde van het leven. En natuurlijk ook een beetje elegant omgaan met de problemen die onvermijdelijk voorbij komen. De uitdagingen in het leven, we hebben ze allemaal. Toch is er keuze te maken hoe je hiermee om gaat. Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg, zegt Boeddha. Het vraagt wat oefening maar het is zeker de moeite waard!