EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een snelle, kortdurende en bewezen effectieve methode om verschillende problemen aan te pakken. In ons leven vinden negatieve gebeurtenissen plaats: waar de één dit zelf kan verwerken op zijn eigen wijze hebben anderen hierbij externe hulp nodig.

EMDR- therapie wordt toegepast bij angsten, traumatische ervaringen, fobieën, onzekerheidsproblematiek (belemmerende overtuigingen over jezelf) en  rouw verwerking. EMDR is in principe overal toe te passen waar belemmerende levenservaringen tot problemen hebben geleid. Waar wil je vanaf en wat zou je ervoor in de plaats willen?

EMDR

Hoe werkt EMDR

De EMDR is een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van een gebeurtenis of belemmerende gedachte.  In het intake gesprek wordt uitleg gegeven over de EMDR procedure en de te verwachten effecten. De problematiek wordt uitgevraagd en als het helder is waaraan gewerkt moet worden kan er een EMDR sessie plaatsvinden.

Het in herinnering terugroepen van het traumatische beeld (van de gebeurtenis) maakt bij EMDR slechts een klein deel van de behandeling uit. Dit in tegenstelling tot vele andere therapieën. De herinnering wordt vanuit het NU bekeken. Als het beeld helder is dan maakt de EMDR gebruik van geluid of gestuurde oogbewegingen als afleidende stimulatie. Een voordeel van EMDR is zonder meer de snelheid waarmee resultaten kunnen worden bereikt en dat de sessies positief worden afgesloten. Uiteraard is het aantal sessies afhankelijk van het vraagstuk.

Hoe is EMDR ontstaan

De eerste ontwikkeling van EMDR is gebaseerd op toevallige observatie van de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Zij ontdekte dat een negatieve emotionele lading van een herinnering drastisch verminderde nadat ogen heen en weer bewogen. Deze bevinding heeft ze verder uit- en onderzocht. Het experimenteren met patiënten leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van een geprotocolleerde procedure van EMDR. De eerst beschrijving dateert van 1989. Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit die onderzoeken blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren.

Klachten waarbij je EMDR kunt inzetten:

  • Nare ervaringen uit het verleden
  • Traumatische ervaringen
  • Angstklachten en gevoelens
  • Zelfbeeld klachten
  • Zelfvertrouwen klachten
  • Angsten en fobieën
  • Schaamte
 •            Rouw
 •            Gepest zijn
   Vermijdingsgedrag

Deze lijst is niet volledig. Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten. Neem contact met me op als je vragen hebt en we bekijken samen of EMDR je hierbij kan ondersteunen.

Coaching en EMDR

EMDR kan op zichzelf staan als ook onderdeel zijn van een coachtraject. Al jaren ben ik actief met coaching vanuit vele vraagstukken: hoe zitten mensen in hun vel & wat is er nodig voor de vervolgstappen etc. Regelmatig kwam ik mensen tegen die in het verleden heftige gebeurtenissen hebben ervaren. Gebeurtenissen die tot op heden nog een grote rol spelen in hun leven. Die hen beperken op vele vlakken. Zelfvertrouwen, angsten, negatieve overtuigingen over zichzelf etc. In mijn werk als coach kijk ik naar het NU en de toekomst. Ik voelde in al die jaren dat ik te weinig kennis had om ook te werken met mensen die heftige gebeurtenissen hadden ervaren. Of om te werken met mensen die fobieën en/of verslavingen hebben.

Ina en EMDR

Ik heb zelf EMDR ondergaan en ben enthousiast. Besloten een opleiding te gaan doen om ook deze methode te kunnen inzetten in mijn coachtrajecten. EMDR is een methode die bijzonder effectief is. Waar er methoden c.q. therapieën zijn waar mensen jarenlang in behandeling zijn is met EMDR vaak vijf behandelingen voldoende effectief. EMDR maakt dat ik in mijn werk meer handvatten tot mijn beschikking heb om ook mensen te ondersteunen die pittige ervaringen hebben vanuit het leven die nog steeds een rol spelen in het huidige leven. Inmiddels gebruik ik EMDR al een tijdje en ik ben elke keer weer verrast over wat het met mensen doet. Mijn enthousiasme wordt alleen maar groter. Heb jij een vraagstuk waar je niet uit komt of die je beperkt in je leven? Neem gerust contact met me op.

Certificaat EMDR

Mijn opleiding EMDR heb ik succesvol afgerond bij Take Off Support. Een geaccrediteerd instituut voor EMDR en erkend als na- en bijscholing door KTNO, BATC, LVNG, NVST, VGAB, ICR en VHEN.