Het eind van het jaar is bijna in zicht. Reden om terug te kijken en om vooruit te kijken. Groot meester Eckhart Tolle zegt: leef in het NU. Leer tijd te gebruiken voor de praktische kanten van je leven, je kunt dat “kloktijd” noemen, maar keer meteen terug naar het bewustzijn van het huidige moment…Hoe mooi kan het leven zijn? Zo’n eenvoudige zin en toch zo niet eenvoudig om op die manier te leven. Het moment NU pakken en beleven. Stil staan bij: de mooiste glimlach van de dag zien en voelen. De zon op je huid. Dat prachtige compliment aanvaarden, je erin wentelen en ervan genieten. Of zien dat je inzet geleid heeft tot het gewenste resultaat. Zo zijn er legio voorbeelden te noemen die dagelijks voorbij komen.

De vraag is hoe vaak je bewust bent van het moment en ervaart hoe mooi het leven is. En zo net voor de jaarwisseling gaan vele mensen toch even terug in de tijd. Welke doelen had ik vorig jaar? Wat is er allemaal op mijn pad gekomen? Heb ik de dingen gedaan die ik me had voorgenomen? Zakelijk mijn doelen gerealiseerd? Voldoende omzet gedraaid? Nieuwe klanten? Klanten verloren? Mooie dingen gedaan waar ik energie van kreeg? En privé: hoe is de balans? Ben ik gelukkig? En wat maakte je dan gelukkig? Wat maakt dat je een fijn gevoel krijgt? Wanneer krijg je een glimlach op je gezicht? Hoe gaat het met de mensen van wie ik hou?

Vragen die je jezelf niet dagelijks stelt. En nu misschien wel? En hoe nu verder? Gewoon,( hoezo gewoon eigenlijk …..) , verder zoals je nu leeft? Of vraagt het veranderingen? Waar ben je nog niet tevreden over? Wat zijn je doelen voor volgend jaar? Waar gaan je doelen over? Materieel? Gezondheid? Bewuster leven in en met je lijf? Hoe bewust ben je? Ik probeer dagelijks te  mediteren om rust in mezelf te creëren en bewust te zijn van mijn onbewuste. Het afleren van automatismen die de natuurlijke staat versluieren. Aandacht en gewaar zijn. Dat vraagt training en ook een soort van discipline. En zeker dat laatste is nou niet echt een talent van mij. Mijn eerste voornemen al te pakken… Hoe zit het met jou? Bewust van wie je bent? Geluk zit in jezelf, daar heb je geen andere mensen voor nodig. Natuurlijk belangrijk om doelen in je leven te hebben, zowel zakelijk als privé. Mijn pleidooi gaat over: doe je de juiste dingen? Wakker worden en blij zijn dat je er weer bent. Dat is wat ik iedereen gun. Mooi moment nu om weer eens stil te staan bij wie je bent, wat je gelukkig maakt en je zegeningen te tellen. De zon te voelen op je lijf en in je hart…

Leef gelukkig zonder bezit. Voed je met geluk als de stralende goden. Wees het geluk zelf (Wijsheden van Boeddha, vers 200)