Eén van mijn favoriete tools die ik gebruik in mijn trainingen en coaching is MBTI.

Het concept persoonlijkheidsvoorkeuren is ontwikkeld door Carl Jung. De dames Briggs en Myers werden sterk beïnvloed door zijn ideeën en ontwikkelde uiteindelijk het nu bekende MBTI. Een tool die helder maakt waar je voorkeur ligt op verschillende gebieden:

Extraversion / Introversion: waar we onze aandacht aan geven en waar we energie uit halen

Sensing / Intuition: hoe we de wereld ervaren en hoe we informatie opnemen

Thinking / Feeling: hoe we informatie verwerken en beslissingen nemen

Judging / Percieving: hoe we ons leven vormgeven.

Bedenk dat alle voorkeuren waardevol zijn. Geen enkele voorkeur is beter dan de andere. Kennis van de voorkeuren geeft een praktisch inzicht in menselijk gedrag. Hiervan kunnen wij als individu profiteren, maar zeker ook in onze relaties, zowel privé als zakelijk. Als we weten wat onze eigen kernvoorkeuren zijn, zullen we onszelf makkelijker accepteren zoals we zijn. Ons minder schuldig voelen en (niet geheel onbelangrijk) minder streng oordelen over eigenschappen die we eerst als tekortkoming zagen. Bij jezelf en bij je medemens. Hoe mooi kan het leven zijn!

Dankzij de inzichten in de persoonlijkheidvoorkeuren beseffen we dat we niet overal even goed in zijn, wat niet wil zeggen dat we
het niet kunnen. Je hoeft namelijk geen ander mens te worden om ander gedrag te laten zien, nietwaar? Kennis van je voorkeuren maakt het makkelijker om te bepalen welke werkomgeving en carrière het best bij je past. En een nog leuke bijkomstigheid: leren jezelf minder serieus te nemen en om jezelf te lachen.
Want een dag niet gelachen …