Allemaal mooie woorden die met “BE” beginnen. Ze passen bij de maand december. Bewust – Berusting – Bezieling – Bezinning.

 Het eind van dit jaar is in zicht en vaak is er dan tijd om stil te staan bij alles wat we aan het doen zijn.

Paar dagen vrij, tijd met het gezin, of misschien wel op vakantie. Allemaal “quality” time? Hoe mooi kan het leven zijn. In de dagelijkse haast van de dag, de hectiek, in de waan blijkt het niet eenvoudig om stil te staan bij wat je aan het doen bent.

Want hoe vaak stel je jezelf de vraag: wat ben ik aan het doen? En wat is het antwoord? Ben je bewust van wat je doet? Of leef je achter een opgetrokken façade, wellicht om je te conformeren aan voorschriften van buitenaf over wie en wat we zijn. Gevangen in onze cultureel bepaalde rolverwachtingen – stereotype, geconditioneerd gedrag, niet onszelf. Daarmee verhinderen we te worden wie we kunnen zijn.

En berusting is de strategie om het voor jezelf goed te praten. Het is nu eenmaal zo! En natuurlijk zijn er omstandigheden die niet altijd eenvoudig zijn om juist datgene te gaan doen waar je hart naar uit gaat. Wie kent het niet. Verwachtingen, verantwoordelijkheden, eerdere besluiten, standvastigheid of zelfs eigenwijsheid. Het kan allemaal en de vraag is of het je geluk brengt als je daar in blijft hangen. Dan is berusting misschien wel geen goede strategie.

De dingen doen vanuit bezieling. Dat doen wat JIJ belangrijk vindt, waar je hart naar uit gaat. Waarvan je intuïtief weet dat het bij je past, oprecht. Als je daar vanuit leeft, dan straal je. Je herkent het vast: enthousiasme, je hoort het aan je stem, je hele lijf is betrokken en sprankelende ogen. Je kunt je voorstellen dat als je vanuit bezieling je leven inricht, dat je een hoop geluk ervaart. Dat vraagt echter diepgang in werk en persoonlijk leven. Tijd om er bij stil te staan.

Besef dat je onderdeel bent van wat is geweest en van wat nog komen gaat. Gebruik de tijd die tot je beschikking staat niet voor onbelangrijke dingen. En dat is nu net het mooie. De aankomende weken heb je tijd om daarbij stil te staan. Wees zuinig, het leven is kort en kostbaar. Leef vanuit je hart, tijd voor bezinning… Mooi nieuw jaar!