Zondagmiddag, het weekend is weer voorbij gevlogen. Ik kan niet eens vertellen wat ik allemaal gedaan heb. Het gevoel eigenlijk niet voldoende tijd te hebben gehad om “niets” te doen. Dat niets doen heeft namelijk zijn nut al lang bewezen in mijn leven. Het niets doen betekent voor mij  wakker worden en me afvragen wat ik die dag eens zal doen. De dag plukken. Wat voorbij komt beetpakken of besluiten het aan me voorbij te laten gaan. Mijn boek lezen, voor de buis hangen, fietsen, wandelen, maakt niet uit. Beleef je keuzes. Het is een groot goed en ik kan het iedereen van harte aanraden. Het geeft rust, het geeft ruimte en inzichten, het geeft vooral vrede in mijn zijn.

Maar dit weekend is het er niet van gekomen. Er waren teveel dingen die gedaan moesten worden. Dat woord alleen al, moeten, daar krijg ik toch echt een beetje pukkels van. Misschien iets te populaire uitspraak, want  je ontkomt er niet helemaal aan. Soms verwachten mensen zaken van je op momenten dat het jou net niet uitkomt of gewoon omdat je er op dat moment niet aan toe bent. En als daar geen of onvoldoende begrip voor is kan dat al snel als vervelend of niet betrokken ervaren worden. Dingen niet doen omdat het je op dat moment niet past en vervolgens wars zijn van de gevolgen, je niet aangesproken voelen. Dat is niet iedereen gegeven. Er zijn ook mensen  die minder gevoelig zijn voor wat andere vinden. Zolang zich dat niet uit in gedrag alsof je alleen op de wereld bent, ben je misschien al wel een stap verder dan vele andere mensen, in ieder geval dan ik.

In mijn werk kom ik veel mensen tegen die van alles moeten. Hoeveel van ”het moeten” is ook “willen” vraag ik dan. Dikke rimpels op het voorhoofd. Het antwoord blijft open. Er zijn altijd keuzes te maken is mijn visie. Daar is overigens ook niet iedereen het mee eens. Dat hoeft ook niet, maar als het moeten je te veel druk op legt en je er last van hebt, zou je eens na kunnen denken of er andere keuzes zijn. Zo ook dat elk gedrag je iets oplevert. Niet een populaire zin voor mensen die het gevoel hebben dingen te doen die ze tegen staat en ze vooral van zichzelf toch MOETEN doen.

Niets doen, stil staan helpt je om te kijken naar dit soort vraagstukken. Soms gebeuren er dingen in het leven waardoor je wordt gedwongen er stil bij te staan. Hoeveel mooier is het als je er zelf voor kiest, dan wordt “het moeten”, “willen”. Omdat jij die keuze hebt gemaakt. Zo ben ik vandaag naar mijn ouders geweest. In plaats van op de bank lekker mijn nieuwe verslaving (Netflix) de ruimte te geven. Het is een keus geweest en ik vond het meer dan waard. Geen Niets doen vandaag, wel contact met mijn ouders. Ze zijn er nog en hoe dankbaar ben ik daarvoor. Maak je keuze!