IPhoneEen onderwerp dat vaak aan de orde komt in mijn gesprekken, zowel in de coachgesprekken alsook privé. Waar gaat het dan over? De rode draad volgens mij:  “het geldt zowel voor vrouwen als mannen. En de balans gaat altijd over teveel tijd besteden aan werk”. Ik moet de eerste nog tegen komen die zegt: ik heb teveel privé tijd. En wat is dan precies privé tijd? Is privé tijd met je gezin, of alleen, of de tijd waarin je dingen doet die jij leuk vindt? En is de tijd die je stopt in je werk veel of teveel? En wie bepaalt dan dat het teveel is?

 

De grens tussen werk en privé vervaagt. Dit komt natuurlijk ook door de komst van smartphones, het zogenaamde “Nieuwe Werken” en de sociale media. Hierdoor wordt werken tijdens de vrije uren steeds normaler en toegankelijker. De maatschappij raakt steeds verder ingespeeld op het overal en altijd werken. Veel mensen kunnen met hun smartphone op elk moment hun zakelijke e-mail bekijken en zakelijke berichten op sociale media lezen en verspreiden. Wie doet dat niet?

Wanneer is er dus sprake van onbalans? Dat bepaal je zelf. Het gaat ook over de doelen in je leven. Is je doel in je leven om veel geld te verdienen, om te creëren, om belangrijk te zijn, etc? Wat één criteria is wat absoluut een belangrijke is: Geeft het je voldoening?  Dat je het fijn vindt wat je doet. Want als je het naar je zin hebt dan beleef je de tijd die je erin stopt niet als belastend. Sterker nog, er zijn mensen die heel veel  energie halen uit hun zakelijke activiteiten. En ken ook mensen die hun bestaansrecht daar aan ontlenen. Dus dat ze het heerlijk vinden om zoveel tijd te stoppen in hun zakelijke activiteiten. Ook hier kun je een analyse op loslaten, maar laten we dat nu maar niet doen.

Willen deze mensen wel een andere balans? Dan is het antwoord nee.  Dan leveren je zakelijke activiteiten je voldoende op. En is het wellicht sociaal wenselijk om te zeggen dat er een balans moet zijn tussen werk en privé tijdsbesteding. Maar misschien wil je dat wel helemaal niet. En geniet je enorm van de dingen die je doet. Belangrijkste is dat je een gelukkig mens bent. En ik heb het al eens eerder gezegd, als je tijd is gekomen om te vertrekken uit dit leven, dat  je dan kunt zeggen; ik ben gelukkig geweest en er staat niets meer op het lijstje wat ik echt nog had willen doen. En als er op jouw lijstje de dingen staan die jij nu zakelijk doet,  dan moet je het vooral zo houden.  Geluk is een keuze zeg ik altijd en zo is het maar net!