Hoe mooi kan het leven zijn als je op je 18e al zo’n geweldige prestatie op je naam hebt staan. Welke media je de afgelopen dagen ook open slaat of bekijkt, ze hebben het er allemaal over. Max Verstappen de winnaar, de Nederlander, de 18 jarige. Een geweldige prestatie. Maar liefst 66 inspannende rondjes rijden onder hoge druk van je achtervolgers en dan winnen. De concentratie boog moet maar liefst 1 uur en 41 minuten gespannen staan, verslappen mag  niet!  Wat een focus moet dat zijn.  Super! Alleen of samen?

Ik heb geen verstand van racen dus zal me onthouden van enig uitleg of commentaar daarop. Maar ondanks gebrek aan deze kennis kan ik wel zeggen dat die jongen een talent is. Een geboren talent. Talent heeft niets met leeftijd te maken. Talenten kun je laten groeien ongeacht leeftijd en regels. Dat blijkt hier wel uit. Een geboren talent.

Zo las ik van de week dat zijn vader er nu voor kiest om meer op de achtergrond te zijn. Jezelf terugtrekken uit een winning team omdat je gelooft dat iemand anders op een zeker moment een betere fit is voor de job vind ik groots. Dat is ook talent. Weten dat je een stap terug moet doen. Anderen de ruimte geven omdat zij aan de beurt zijn, omdat zij het beter kunnen, omdat zij meer nieuwe technologie kunnen toepassen etc.  Gewoon omdat je weet dat jij niet meer de beste persoon bent op die plaats. Heel mooi.

Ja, successen haal je niet in je eentje, dat blijkt ook hier uit. Max heeft een geweldig team om zich heen. Talentvolle mensen die hem de kans geven, adviseren en helpen te ontwikkelen en excelleren. Dat is de kracht van een goed team. Een gezamenlijk doel en de krachten bundelen om het doel te behalen. Zoals het ook werkt binnen organisaties. Een team bestaat uit schakels en allemaal hebben ze een rol, is er interactie tussen de leden en ze zijn onderling afhankelijk voor het resultaat.

Zo gebruik ik vaak de methodiek MBTI in teamontwikkeling om de persoonlijke voorkeuren van mensen, en daarmee hun talenten, naar boven te halen. Vaak proberen we de verbeterpunten te accentueren. Maar hoeveel mooier is het om je talenten verder uit te bouwen. Als je de juiste groep van mensen om elkaar heen verzameld en er met elkaar gericht aan werkt (gezamenlijke doelen) ontstaat vanzelf een omgeving waarin mensen het uiterste uit elkaar halen en zich op de voorgrond weten te plaatsen. En evenzo ook naar de achtergrond weten te stappen indien dat voor het totaalresultaat gewenst is.

Ook een aangeboren talent, zoals bij Max Verstappen, heeft aandacht nodig om volledig tot bloei te komen. En als een talent niet aangeboren is zal er dus nog meer aandacht moeten zijn om het talent tot wasdom te laten komen. In de juiste omgeving, bij de juiste herkenning, erkenning en begeleiding van persoonlijke en groeps-talenten kan iedere team zich ontwikkelen tot een winnend geheel. Of zoals Henry Ford zei: Bij elkaar komen is een begin, bij elkaar blijven is vooruitgang, met elkaar samenwerken is succes.