Willen we dat niet allemaal? Voor elk individu is dat een andere invulling. Wereldvrede, geen honger of gezondheid. En minder wereldomvattend, dichter bij jezelf, wanneer is jouw wereld mooier of beter? Wanneer ben jij tevreden? Denk eens terug naar de keren dat je blij was en tevreden met jezelf en de wereld. Weet je nog wat er speelde toen? Ik denk altijd dat je wereld mooier maken vooral met jezelf begint. Natuurlijk zou het fijn zijn als een ander jouw doel gaat vervullen. Maar ik help je even uit de droom, de ander kan jouw doelen niet verwezenlijken. Daar zal je toch zelf voor in actie moeten komen. Ja, hier gebruik ik het woord moeten. Ik zou zo graag …. en vervolgens afwachten dan is de kans groot dat er niets gaat gebeuren. Hopen of zelfs verwachten dat de ander iets gaat doen. Kan je doen, maar of het de juiste strategie is, ik betwijfel het.

Jouw betere mooiere wereld start met jezelf. Be responsible for your own action is een uitspraak die we in NLP gebruiken. En hoe mooi kan het leven zijn, denk ik dan. Jij bent verantwoordelijk, niemand anders. Eerlijk naar jezelf zijn en kijken wat je nodig hebt om jouw leven beter te maken. Wat het ook is. Zakelijk of privé. En als je eerlijk bent, stop dan met excuses zoeken waarom het allemaal niet kan. Daar zijn we ook zo goed in. Of uitstelgedrag. Herkenbaar. Ik wel. Morgen, volgende week, straks. Kiezen voor iets wat gemakkelijker is, of waar je van weet dat je het prettig vindt. Is een keuze en jij maakt hem. Ook goed natuurlijk, achteraf zeuren heb ik dan minder mee. Wat houdt jou tegen is één van mijn standaard vragen. Stel jezelf eens die vraag… Graaf diep en wees eerlijk. Je hoeft niemand voor de gek te houden, vooral jezelf niet.

En als jouw leven mooier is, jij een tevreden mens bent, dan kan het maar zo zijn dat de wereld om je heen ook mooier wordt.  Ga ervan genieten en be responsible for your own better world..