Een collega komt binnen en slaat haar computer op. Een diepe zucht is wat ik hoor, ze is bezig. Even later hoor ik weer een diepe zucht… en zelfs een geluid wat bijna op een vloek lijkt. Wat is ze aan het doen? Lukt het even niet, of het gaat niet zoals ze wil? Een andere collega in de zelfde kamer merkt haar zuchten op en vertelt dat in Hongarije, waar hij tijdelijk heeft gewoond, het zuchten veel voorkomend is. Een traditie bijna! Ik interpreteer zuchten als iets van balen. Het kan natuurlijk ook iets anders betekenen. Ik vraag het haar en inderdaad het gaat niet zoals ze het wil. Maar ze zegt het met een grijns, ze heeft namelijk een groot oplossend vermogen en lost het op een andere manier op.

Waar de één een probleem als een uitdaging ziet, gaat de ander bij de pakken neer zitten. Wat maakt nou het verschil? De wijze waarop je er naar kijkt. Hetzelfde probleem kan dus door 2 mensen heel verschillend bekeken worden. De één zucht en haakt af en een ander zucht en denkt “aha” en gaat er eens goed voor zitten.

Andere uitingsvormen bestaan ook. Sommige mensen zuchten niet maar trekken er een gezicht bij. De non verbale communicatie die dusdanig helder is, dat we het wel kunnen lezen. Tenminste dat denken we. Ik was vorige week bij het North Sea Jazz festival en helemaal onder de indruk van Paolo Nutini. Wat een geweldige performance was dat. Toen hij nog maar even op het podium was waren mijn gezelschap en ik het erover eens: hij is stoned of stom dronken. Performance geweldig maar met zijn bewegingen en non verbale communicatie moet je wel in andere sferen zijn. Toen hij na enkele nummers een klein moment nam om met het publiek te praten sprak hij heel normaal en was er niets meer te zien van mijn voorheen waargenomen dronkenschap of wat dan ook.

In de recensies die ik las over zijn optreden stond iets omschreven als dat hij zich helemaal inleeft in zijn nummers en bijbehorende tekst. Zucht… ik had het ogenschijnlijk verkeerd geïnterpreteerd. Maakt niets uit in dit geval. Toch kan interpretatie van de non verbale communicatie dan wel de zuchten die we horen of andere geluiden die we geen woorden noemen totaal de plank mis slaan. Aannames doen daar hebben de meeste van ons wel talent voor. Controlevragen stellen iets minder!