CommunicerenZo’n prachtig nummer van Simon & Carefunkel “The sound of silence”  Ik dacht eraan toen ik getuige was van een gesprek tussen een aantal mensen waarbij het mij helder werd dat men niet zorgvuldig luistert naar elkaar. Hoe vaak wij als mensen niet interpreteren. We denken dingen te hebben gehoord en maken daar dan de waarheid van. Een woord kan zoveel soorten betekenissen hebben. Met jouw referentiekader is het jouw betekenis. Waarbij de ander zeer waarschijnlijk een ander referentiekader heeft en dus niet exact dezelfde betekenis hoeft te geven aan hetzelfde woord.

Behalve interpretatie lijkt het soms ook wel alsof mensen elkaar gewoon letterlijk niet horen. Heb jij zo’n gesprek wel eens gehoord? De één zegt dit, de ander zegt dat en het sluit niet op elkaar aan. Als je in het gesprek met je “eigen agenda” in je hoofd zit, luister je gewoon niet zo goed naar de ander. Je zit op het puntje van je stoel om, wanneer de gelegenheid zich maar even voordoet, jouw standpunt te ventileren. Dat komt het luisteren niet ten goede.

En dan heb ik het alleen nog maar over het gesproken woord. Ik merk dat de huidige communicatiemiddelen zich ook goed lenen voor miscommunicatie. WhatsApp, Facebook, SMS, twitter, etc. Het kiezen voor deze communicatiemiddelen neemt toe. Een mailtje dichten, app of sms sturen, is vaak sneller dan bellen. Mij gebeurt het wel dat ik reacties krijg die totaal niet aansluiten op wat ik wilde communiceren. NLP zegt hierover:  “the meaning of your communications is the response you get” Ergens zal ik dus wel onduidelijk zijn in mijn woordgebruik als ik zulke reacties krijg.

En hoe vaak zijn we niet geneigd om op basis van datgene wat we zien onze conclusie te trekken? In mijn trainingen zeg ik altijd dat één van mijn nog niet voldoende ontwikkelde talenten gedachtenlezen is. Iemand kijkt niet al te vrolijk, in jouw beleving, en je maakt ervan dat iemand chagrijnig is. Of iemand kijkt strak voor zich uit. Het woord arrogant komt misschien wel in je op.

Allemaal menselijk en niet vreemd. Toch is de bewustwording van dit soort processen fijn en helpt je in de interactie met je medemens. Als je het niet vraagt dan weet je het niet. Dan heb je het zelf bedacht en is het jouw waarheid. Niet per se de waarheid van de ander. Goed om te onthouden. De meest communicatieve momenten zijn toch als je elkaar face tot face spreekt. Luisteren en vragen stellen daar waar iets onduidelijk is. En the sound of silence kan heel communicatief zijn. Probeer het maar eens uit!