Op de zeepkistEen lang telefoongesprek met een klant. Hij is onderweg naar kantoor en zal straks het voltallige personeel toespreken (op de zeepkist …). Even klankborden, verhaal doornemen, wederom geen goede berichten. Een bedrijf waar de noodzaak van juist handelen essentieel is op dit moment. Een kwestie van overleven of overgeven (lees … failliet). Dan zal je maar de algemeen directeur zijn. Wat ga jij je mensen vertellen en hoe? Je wilt ze niet demotiveren, nee juist motiveren. En dat iedereen begrijpt wat de sense of urgency is. Ze nogmaals  vragen een stapje harder te lopen, nog scherper te zijn. Bovenop de business te zitten en daar waar nodig ingrijpen, extra hulp aanbieden enzovoort. Die dingen die net het verschil kunnen maken tussen geld verdienen, uit je kosten zijn of kosten maken.

En ondanks dat mijn klant heel vaak op de zeepkist staat, is hij zich bewust van de belangrijkheid welke woorden hij kiest. Hoeveel procent van je communicatie is ook alweer non verbaal? Hoe voel je je als “grote baas” onderweg naar zo’n sessie?

Wat motiveert mensen om elke dag weer uit bed te komen en richting werk te gaan? Werken om  centjes te verdienen, elke maand een x bedrag op de bankrekening en het echte leven begint pas “na vijven”?  Of betrokkenheid,  onderdeel willen zijn van een groter geheel, in goede en slechte tijden. Er zijn voor de klant.  Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen binnen een organisatie om zowel een goed product c.q. dienst te leveren als het behalen van een positieve kasstroom. Dat zal iedereen begrijpen. Echter, hoe je het ook went of keert, er zijn diverse motivaties en belangen in organisaties. Het belang van jou als bestuurder zal ook meespelen en het belang van je aandeelhouders is meestal ook helder.

Het hele bedrijf wordt geacht aanwezig te zijn bij de sessie waar de grote baas zal spreken. Verplicht paar honderd man in de zaal. Dan begint de baas te praten: dat het anders moet. Omzet, winst, product, ziekteverzuim etc. etc. Gaap, gaap, denkt een deel van degene, die het aanhoren. Deel van de mensen is bij de les en dan zullen er ook een aantal zijn, die in gedachten van alles aan het doen zijn behalve naar je luisteren.

Hoe hou je toch iedereen bij de les? Is het überhaupt mogelijk om iedereen bij de les te houden? Wanneer ben jij tevreden? Hoe zoek je de balans tussen zenden en mensen uitnodigen erbij te zijn. Het zoeken naar de juiste tone of voice. Congruent zijn in wat je zegt en uitstraalt. Uitnodigend zijn voor vragen. Hier en daar relativeren. Soms in metaforen praten. Voorbeelden noemen. Je lichaam gebruiken. The meaning of your communication is the response you get …..  Krijg je wel response en is de feedback eerlijk? Ja dat is nog geen eenvoudige klus, hoe vaak je het ook gedaan hebt.