Op zoek naar gelijkGa eens op zoek naar het gelijk van de ander. Deze tip gaf ik recent mee in een teambuilding sessie bij een klant.  Het was een voltreffer! Ik weet niet of je het herkent in jouw gesprekken, maar mensen hebben de neiging om hun eigen mening te ventileren. En als de ander een andere mening heeft dan wij dan doen we vooral ons best om de ander te overtuigen van ons gelijk. Ons gelijk halen kan op vele manieren: de ander uit laten praten en jouw “gelijk” nogmaals verwoorden, met andere woorden weliswaar maar de boodschap blijft hetzelfde.  Of de ander zijn verhaal onderuit halen en nogmaals jouw verhaal herhalen. De ander onderbreken. De ander negeren. Harder praten, langer praten etc.

LSD is een standaard sheet in mijn presentaties. Luisteren, samenvatten en doorvragen. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Luisteren daar begint het mee. Hoe luister je als mens als jouw gedachten maar permanent druk zijn met je eigen verhaal. Als je in je hoofd al bezig bent met  wachten op het moment dat je kunt interrumperen of als je beleefd bent wacht op die fractie van een seconde stilte en dan snel het woord nemen om jouw verhaal te doen.

Dit proces herken je misschien wel of niet. Het is veelvoorkomend. We willen graag gelijk hebben. Gelijk of geluk daar zit een wereld van verschil in. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, dus hoe aardig is het niet als je ook de andere wegen eens in overweging neemt. Dat je luistert naar de andere wijze, de overtuiging van de ander, de waarheid van de ander. En wie weet, je zou het eens kunnen proberen, kan je nog iets van de ander leren. Heeft de ander misschien ook wel een punt. Of een ander patroon als hoe jij denkt. Geeft helemaal niets. Als je complementair aan elkaar bent is dat juist geweldig. Samen de wereld veroveren is toch veel leuker dan alleen?

Samen werken of samenwerken. Als je samenwerkt betekent dat je elkaar aanvult, talenten benoemd en elkaar helpt. Daar waar de één moeite heeft, kan de ander het juist heel goed. Hoe mooi kan het leven zijn als je samen stappen maakt en vooruit komt. Stap voor stap. En het geeft een hele andere sfeer en energie als je eens voor de verandering niet je best doet om jouw gelijk over de bühne te krijgen en kiest om op zoek te gaan naar het gelijk van de ander.  Of zoals Dalai Lama zegt: Als je praat, herhaal je vaak wat je al weet. Als je luistert, leer je vaak iets nieuws.