gepassioneerd

Dat was wat ik dacht toen ik Daan Roosegaarde in het VPRO programma Zomergasten zag. Ik was niet van plan die avond Zomergasten te gaan kijken (vind het niet altijd interessant genoeg en het is ook nog avondvullend), maar na een paar minuten kijken vond ik het erg leuk om vervolgens mijn hele zondagavond te blijven kijken naar datgene wat Daan een mooie zondag tv avond vond. Wat maakt nou dat ik hem ontwapenend gepassioneerd vond. Delen is het nieuwe hebben is zijn motto. Hij is een energieke creatieve man. Vertelt energiek over zijn ideeën met gebruikmaking van heel zijn lijf, lacht hartelijk, ook om zichzelf. Zijn gedachtengoed  is sympathiek, zijn weergave over hoe het leven eruit ziet lijkt grenzeloos. Open mind met humor. De Volkskrant opende het artikel over deze aflevering met: Het jongetje dat nooit is opgehouden met spelen.

Nog een voorbeeld. Van een hele andere orde, maar minstens zo ontwapenend. Vanochtend in mijn mailbox een geweldig leuke mail van een oud-collega. Hij luisterde onderweg naar kantoor op de radio naar Edwin Evers. Edwin belde met Sem (9 jaar oud), die kampioen “burlen” was geworden. “Burlen” is het geluid van een mannelijk edelhert in bronstijd. Natuurlijk vroeg Edwin aan hem om het geluid aan de telefoon even voor te doen, waarop Sem aan zijn moeder vroeg om de telefoon even vast te houden. Sem deed een geweldige imitatie waarna het heel even stil was…… Daarna kwam hij terug aan de telefoon en riep: “Daar ben ik weer!” De spontaniteit en het enthousiasme spatten er van af. Mijn oud-collega keek om zich heen en zag kennelijk ook andere luisteraars in hun  auto net zo hard lachen als hij. De overgang van het woeste ‘burlen’ naar het jonge stemmetje van 9 jaar was hilarisch. Mijn oud-collega sloot zijn mail af met: Vandaag begint voor mij met het “Daar ben ik weer!” gevoel.

Twee heel verschillende voorbeelden maar beide met passie. Het ontwapenende maakt dat je er bij wilt blijven. Dat er een grote smile op je gezicht komt. Het maakt dat je dag goed begint. Dat je naar de ander wilt luisteren en dat je net even langer dan gebruikelijk ergens blijft. Het zorgt ervoor dat je iemand vaker wilt zien dan wel horen. Authentiek gedrag vanuit liefde, enthousiasme en met volle overtuiging laten zien. Als je het woord uit elkaar haalt in ‘ont’ en ‘wapen’ zou je kunnen denken aan: geen schild, geen reserve, geen schroom. Dat is voor mij ontwapenend. Dit geldt zowel voor privé als werk. Met passie en vanuit plezier dingen doen, het gevoel van spelen,  maakt het leven mooier nietwaar? Kijk maar naar de wijze waarop de heren hun werk doen op de Fish market in Seattle (zie de Fish Philosophy) .  Ze verliezen hun doel niet uit het oog en realiseren dat door met plezier en passie hun werk te doen. Samen met de klanten. Of zoals Daan Roosgaarde zijn motto: Het nieuwe hebben is delen. Ik deel dit met jullie en wens je veel ontwapenende ontmoetingen en “Daar ben ik weer!”momenten.