niet zienHet zijn de tonen die de muziek maken. Dat is een zin die ik gebruik in allerlei situaties. Daar waar het gaat over communicatie is er een zender en een ontvanger. Er is een boodschap in het gesproken woord,  er is een boodschap in het non verbale en er is een ontvanger die hoort en die  betekenis geeft aan jouw woorden en aan wat hij of zij ziet. Je kunt mensen op verschillende wijze iets vertellen. De boodschap kan zo verschillend overkomen en jij als zender hebt invloed daarop. Het zijn de tonen die de muziek maken. Het is het gezicht wat jij erbij trekt, de houding die je erbij aanneemt. Dit geldt zeker ook bij ongevraagd advies.

Ben jij je altijd bewust van wat je doet en zegt? Ik niet, bewust zijn is iets wat we niet 24 uur per dag zijn. Veelal hebben we patronen die ingesleten zijn en waar we niet bij nadenken. Het gesproken woord is er soms al uit voordat je er erg in hebt en sommige hoofden spreken boekdelen (krijg ik wel als feedback). En zoals gezegd is er een zender en een ontvanger. Vraag jij jezelf wel af of de ontvanger ook op ontvangen staat? We zijn allemaal behept met het talent om anderen advies te geven. Vanaf de zijlijn is het ook eenvoudiger om waar te nemen en te benoemen. Advies geven aan de ander, ondanks de meest positieve intentie, hoeft nog niet te betekenen dat de ontvanger je hoort. Of wil horen.

Iets leren of iets op een andere manier bekijken lukt alleen als de ontvanger er voor open staat. Ik kan nog wel eens ongevraagd iemand advies of feedback geven. Vanuit mijn positieve intentie, dat dan weer wel, denkend dat de ander graag leert of zich wil ontwikkelen. Je hebt tenslotte niet altijd een open blik op jezelf. Super teleurgesteld kan ik dan zijn als de ander, in mijn ogen, het niet oppikt. Of zelfs afwijst. Hier wordt mijn ontwikkelpunt helder! In situaties dat men mij inhuurt om iets te leren is de context helder. Dan is het belangrijk om een zuivere getuige te zijn. En mijn behoefte of verlangen om de ander te laten leren of veranderen of zich beter te laten voelen opzij te zetten. Objectief waarnemen en vanuit deze positie de boodschap sturen. Met zorgvuldig gekozen woorden. Dat is een andere context…

Echter als een ontvanger niet op ontvangen staat kan je praten wat je wilt. Ongevraagd advies of feedback geven wordt niet altijd gewaardeerd. Als jouw agendapunt is, bij ongevraagd advies, dat je het wilt uitspreken dan is dat punt gemaakt. Of als je de ander iets wilt leren, behoeden, of wat dan ook, wederom point taken. Dan doe je het dus voor jezelf. Geeft niet, het kan maar helder zijn. Dat is ook zuiver nietwaar! Echter als je het voor de ander doet, wil de ander het wel horen of zien? Misschien eerst even checken of de ander op ontvangen staat.  dan ben je wel zo effectief! Ongevraagd advies, wie doet en krijgt het niet….?