VijfsterrenJe houding kiezen is onderdeel van het FISH! programma. Laatst was er voor 100 medewerkers van een vijfsterren hotel een FISH! training. Houding kiezen was onderdeel van het programma. Je maakt als je ’s ochtends je bed uit stapt een keuze. Jij kiest met welke attitude je die dag gaat beleven. En ongeacht welke houding je kiest, de dag duurt even lang (waarbij ik me kan voorstellen dat de dag langer lijkt als je er voor kiest er geen fijne dag van te maken) En ja er zijn externe invloeden, die zullen er altijd zijn. Echter jij bepaalt in hoeverre die invloed op jou hebben.

Plezier maken is ook onderdeel van het FISH! programma. Hoe kan je dingen anders doen en bekijken dan gebruikelijk. Doe eens gek en voeg er dan niet het aan toe: dan doe je al gek genoeg. Of beweeg eens buiten je comfortzone. Out of the box denken, plezier maken, lachen, dat zijn de dingen die het leven aangenaam maken. Tijdens de training zie je dat sommige mensen in de “flow” van FISH! meegaan en enorm plezier hebben. Er is veel interactie en plezier.

Dan de vertaling maken naar je eigen business. Want er moeten natuurlijk ook euro’s verdiend worden. Dat begrijpt iedereen. En de vraag is: wat kan jij doen om het jezelf, je collega’s en je klanten meer naar de zin te maken. Dat heeft alles met attitude te maken. Natuurlijk kan je het je klant meer naar zijn zin maken door hem korting te geven, een cadeautje etc. maar dat bedoelen we in dit programma niet. Nee, het gaat hier om wat JIJ persoonlijk kan bijdragen.

Bewust zijn van het feit dat de klant overal zijn geld kan uitgeven en vele middelen tot zijn beschikking heeft om de selectie te maken. Dus waarom moet de klant bij jou zijn? Omdat JIJ het bent. Omdat de klant voelt dat hij/zij belangrijk is. Omdat de ervaring die hij heeft in het contact met jou zo positief is, dat hij jou onthoudt. En een volgende keer als de klant weer soortgelijke koopbehoefte heeft, dan denkt hij het eerst aan jou. Klantbehoud en -tevredenheid staan centraal.

In een vijfsterren hotel is het niet anders. De klant heeft verwachtingen. Alle hygiëne factoren zijn in orde. De kamers zijn prachtig, het eten goed, alles werkt naar behoren. Dus wat maakt het verschil? Wat is de reden dat hij jouw hotel (restaurant, winkel, product of dienstverlening) kiest? JIJ en je daar bewust van zijn is een zegening voor jezelf en de onderneming. Daarom, kies je houding, maak het verschil, iedere dag weer!