lsdWie kent niet de witte crème die zo lekker blijft plakken op je gezicht. Vroeger in de winterdag smeerde ik het graag op mijn gezicht. Inmiddels ben ik me bewust dat er diverse andere smeerseltjes goed zijn voor je gezicht. Met het woord NIVEA in deze context bedoel ik echter iets anders dan de crème. Het is een woord dat ik heel vaak gebruik in trainingen en zeker ook in coaching. NIVEA staat namelijk voor Niet Invullen Voor Een Ander”. Hebben we als mens door hoe vaak we voor een ander denken en conclusies trekken op basis van gedachten in plaats van op feiten? Aanname in de betekenis van: “verondersteld gegeven”. Niet gebaseerd op weten maar op denken. Aannames doen is ons als mens niet vreemd en ook niet altijd zitten we fout met onze aannames. Echter het zeker weten is echt beter. Weet je het of denk je het is een veel gestelde vraag hierbij.

Mensen hebben vaak het idee dat anderen net zo denken en handelen zoals zijzelf. Daardoor maken we inschattingsfouten en veronderstellen dat anderen het ook zo doen of denken. We doen een aanname. In de psychologie noemen ze dat een: false consensus effect. Het heeft echter ook nut om in bepaalde situaties aannames te doen. Denk bijvoorbeeld maar aan het verkeerslicht. Als jouw licht op groen springt, ga je ervan uit dat de andere weggebruikers rood hebben. Zo zijn er vele voorbeelden te bedenken en dat maakt dat aannames doen bij ons dagelijkse leven behoort.

Echter in de interactie met je medemens, of dit nou je partner, collega, werkgever, vriend, kind of wat dan ook is, kunnen aannames behoorlijk gevaarlijk zijn. Je kan totaal de plank misslaan als je verkeerde aannames doet. Recent was ik bij een vriendin en haar zoontje zei dat hij hyper was. Nou snapte ik dat wel, want hij ging de dag naar hockey, tennis en had ook nog een kinderfeestje. We spraken er nog even over na. En ik vroeg hem wanneer hij de dag als hyper ervoer. De uitleg was bijzonder. Hij bedoelde HIEPER, van Hieper de Piep. Een dag waarin er leuke dingen op de agenda stonden. Ha ha. En ik dacht dat hij bedoelde dat hij druk was. Zo zie je maar. In dit geval humor, echter zijn er ook voorbeelden te bedenken die minder leuk zijn.

Een manier om als mens zeker te zijn dat jij en je medemens dezelfde taal spreken is checken. In mijn trainingen noemen we dat altijd LSD. Lekker die letters die ook een andere betekenis hebben, makkelijk om te onthouden. Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. In de commercie een noodzakelijke vaardigheid. In sales denkt men nog wel eens dat spreken de meest succesvolle ontwikkelde competentie is, MIS wat mij betreft. Luisteren en checken of je het goed hebt begrepen. Dan weet je zeker dat je offerte op maat is. Dan weet je zeker dat je de behoefte van de ander hebt begrepen. Of dat nu in sales is of in andere interacties. Het helpt je om beter contact te hebben en de ander beter te begrijpen en misverstanden zoveel mogelijk uit te sluiten. Dus goed voornemen voor 2015: geen NIVEA maar LSD!